Muzsikált az erdő

2023.10.02. 16:42

Ráhangolódtak az erdő ritmusára

Ismét megszervezték a Muzsikál az erdő elnevezésű rendezvényt. Október 1-jén, vasárnap, a zene világnapján új helyszínre, a félixfürdői erdőbe vártak mindenkit, azzal a céllal, hogy a környezettudatosabb, a fenntarthatóbb életvitel irányába fordítsák a figyelmet a természetes környezet, a zene és a művészet erejével.

Ciucur Losonczi Antonius

Szép, napsütéses koraőszi időben zajlottak a szakvezetéses erdei séták, a kézműves-foglalkozások, a gyermekprogramok, a kiállítások, a koncertek, és bár a helyszín technikai okok miatt változott, az idén sem maradt el a helyi termékeknek a bemutatása, megkóstolása.

Szabó Lajos erdőmérnök, főszervező többször is kiemelte a nap folyamán, hogy 2023 ünnepi év a „muzsikálazerdősök” életében, hiszen 20 éve kezdődött a rendezvénysorozat Magyarországon. Nagyvárad térségében 2016 óta honosodott meg, a célok pedig nem változtak a két évtized alatt, mert még mindig fontosnak tartják, hogy az érdeklődők figyelmét felhívják az élhető környezetre és a fenntartható fejlődésre. Szeretnék, ha az emberek kiszakadnának a mindennapi taposómalomból, és a természet közepén lennének, a szabadban, „ráhangolódva az erdő ritmusára”, nemzetiségtől függetlenül, fogalmazott Szabó Lajos.

 

Meg lehetett tekinteni a Muzsikál az erdő Alapítvány gyermekrajz- és fotópályázata alkotásait, valamint az Évszakok a Kárpát-medencében című tárlatot, melynek fotóit Tóth István, a Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Társaság alelnöke válogatta össze a KMFT pályázatára érkezett munkákból. A vernisszázson közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész. Voltak különböző gyermekprogramok, népi kézműves-foglalkozások, íjászbemutatók a Pusztai Farkasok Ordas Nemzetségével. Fellépett a Bábika Játszóház, szó esett a víz-erdő kapcsolatról, a komposztálásról és a szelektív hulladékgyűjtésről, a környezetvédelemről az Eco-Mountain Transylvania Egyesülettel és a Grund Schoollal. A délben kezdődött erdei séták pedig Az erdő átölel, éltet és fenntartásra nevel mottó jegyében szerveződtek.

A koncertek sorát a Nagyváradi Állami Filharmónia vonósnégyese (Nagy Kálmán elsőhegedű, Kurucz Tibor másodhegedű, Aniculaesei Annamária brácsa, Fábián Attila cselló) nyitotta egy klasszikus, színes egyveleggel. Ezt követte a művészeti líceum ünnepi programja. Bacsó Ágnes és Kristály Viola (VIII. C) magyar népdalokat énekeltek, felkészítő tanáruk Lukács Annamária. Füzesi Sára (IX. E) fuvolázott, felkészítő tanára Mircescu Georgiana. Fellépett a magyar tagozatos diákok Bartók Béla kórusa is, karvezető Lukács Annamária tanárnő, majd a Suliband tehetséges fiataljai csaptak a húrok közé, a banda tagjai Ghitea Balázs (basszusgitár), Györfi Edmond (billentyűk), Miklós Anna (vokál), Szücs Gabriella (vokál), Drimba Cristina (gitár), Tóth Tibor (gitár), Kerezsi Vilmos (dob).

Szabó Lajos a sikeres együttműködés jutalmaként emlékplakettet adományozott Nagy Gabriellának, a művészeti líceum igazgatóhelyettesének és Timár Miklósnak az Erdészeti Felügyelőség részéről. Ezután egy duett következett: Pusker Júlia (hegedű) és Szűcs Máté (brácsa), a programkavalkádot az előzetes tervek szerint a Hot Jazz Band koncertje zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában