FUX Feszt

2023.10.08. 17:49

Megkezdődött a VI. Fux Fesztivál Nagyváradon

A Szigligeti Színház Lilliput Társulata és a Nagyvárad Táncegyüttes közös, nagy közönségsikernek örvendő előadásával, a Tüskevárral kezdődött el a VI. FUX Fesztivál október 7-én, szombaton a váradi színházban.

Fotó: Vígh László Miklós

P. Nagy Noémi

Tizenegy társulat tizenhat előadása látható az október 7–13. között zajló VI. FUX Fesztiválon, az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválján. Az esemény a házigazda Lilliput Társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes közös produkciójával, a Tüskevárral indult szombaton telt házas közönség előtt. 

Fotó: Vígh László Miklós

A rendezvénysorozat második napját a program egyetlen román nyelvű előadása, az Arcadia Társulat Brémai muzsikusok című zenés bábjátéka nyitotta. A Mária Királynő Színház bábtársulatának előadása egyben premier is volt. A Grimm fivérek ismert meséjét Ciprian Huțanu rendező vitte színpadra, modern feldolgozásban, sok zenével kísérve, amelyet Cári Tibor díjnyertes zongoraművész és zeneszerző szerzett. Az előadásban a gazdáiknál kegyvesztett, sorsközösségben élő háziállatok – a szamár, a kutya, a macska és a kakas – egy-egy ügynök kíséretében indulnak el Bréma felé, hogy új célt találjanak életükben, mégpedig azt, hogy együttest alapítanak. A mesebeli történésekkel ellentétben, álmuk végül tényleg valósággá válik, és egy hatalmas koncertet adnak Brémában. A betyárok szerepét két gonosz ügynök tölti be, akik a zenész-állatok sikerén akarnak nyerészkedni.

Forrás: Facebook/Arcadia Társulat

Sajnos nem mindenki élvezte az előadást, hiszen annak ellenére, hogy a darab öt éven felülieknek ajánlott, sok szülő ennél kisebb gyermekét is elhozta, így néhányan már pár perc után távoztak síró csemetéjükkel. A sok párbeszéddel, hangosabb zenével és fényjátékkal tarkított közel egyórás előadás valóban a nagyobb gyerekeknek készült. Jó lenne az előadások életkori besorolását tényleg komolyan venni, hogy a gyermekben ne rossz emlékként maradjon meg a bábszínházi látogatás.

További műsor

A VI. FUX Fesztivál további programja: október 9., hétfő 10 óra – Petőfi-szelfi (10+), Transilvania Színpad; október 9., hétfő 12 óra – János vitéz (10+), Árkádia színpad; október 10., kedd 10 óra, 1 X 1 királyfi (6+), Árkádia színpad; október 10., kedd 12 óra, Kökény Matyi (3+), Árkádia stúdióterem; október 10., kedd 17 óra, Verselő verserdő (3+), Árkádia stúdióterem; október 11., szerda 10 óra, A brémai muzsikosok (6+), Árkádia színpad; október 11., szerda 12 óra, Pulcinella (6+), Árkádia stúdióterem; október 11., szerda 17 óra, Egyszer voltam… (1+), Árkádia stúdióterem; október 12., csütörtök 9 óra, Egyszer voltam… (1+), Árkádia stúdióterem; október 12., csütörtök 10 óra, Nyolckor a bárkán (3+), Árkádia színpad; október 12., csütörtök 17 óra, Tejkút (6+), Árkádia színpad; október 13., péntek 10 óra, Aranyszívű Juliska (5+), Árkádia színpad; október 13., péntek 17 óra, Vitéz László és az elátkozott malom (3+), Árkádia színpad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában