Látogatás

2023.10.30. 15:17

Kolozsvár oktatási kínálatával ismerkedtek az adysok

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Kolozsvári Műszaki Egyetem oktatási kínálatával ismerkedett meg az Ady Endre Elméleti Líceum 11.D osztálya egy kirándulás keretében.

BN-összeállítás

Oktatási szemléjüket a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán kezdték, ahol Szász Levente professzor előadását hallgathatták meg. A dékánhelyettes elmondta, hogy a tekintélyes múlttal rendelkező BBTE-en huszonkét kar működik és ez Románia első egyeteme, amelynek világszínvonalú teljesítményét egy brit nemzetközözi felsőoktatási rangsorokat készítő platform QS STAR vizsgálata öt csillaggal méltatta. Az egyetemen magas színvonalú oktatás folyik, melyet az is bizonyít, hogy évente több mint 20 nemzetközi versenyen vesznek részt és érnek el eredményeket Európától az Egyesült Államokon át Mexikóig. Az egyetemi előadások egy részét vendégelőadók tartják, akik Magyarországról, Franciaországból, Szingapúrból vagy éppen a híres Harvard Egyetemről érkeznek Kolozsvárra. A BBTE előnye, hogy az erdélyi és pariumi magyar kisebbség számára a szaktudást anyanyelven biztosítja, de e melett nagyon fontosnak tartják, hogy a szakkifejezéseket románul és angolul is ismerjék a hallgatók. Ezért a magyar szakra járó hallgatók román és angol fakultatív órákra is beiratkozhatnak. 

 

Az Ady líceum volt diákja, Bugyi Zsófia harmadéves menedzsment szakos hallgató arról beszélt, hogy mennyire pezsgő a diákélet Kolozsváron és milyen sokféle lehetőség közül választhatnak azok, akik az egyetemi órák mellett még más, a szakjukhoz kapcsolódó tevékenységekben is részt vennének. A folytatásban Onet-Marian Zsuzsanna adjunktus a matematika és informatika kar kínálatát ismertette. Ezen a karon az oktatás román, magyar, angol és német nyelven zajlik. Az előadó tanár arra is kitért, hogy az egyetemi tanév szerkezete merőben eltér az iskolaitól, de még a hallgatók órarendje is más, hiszen lehetnek óráik reggel 8 és este 8 között. Háromféle tanítási formát foglal magába az egyetemi oktatás: a kurzust, a szemináriumot és a laborgyakorlatokat. Mesélt a diákoknak arról is, hogyan zajlanak a vizsgák, a szesszió és a nyári gyakorlat. Megtudhatták, hogy egy diák három fontosabb elfoglaltsága: a tanulás, a munka és a szórakozás. Ebből ugyanabban az időintervallumban kettőt gond nélkül lehet jól csinálni, de ha valaki mind a hármat szeretné, az már problémás. Az informatika szakon kihívást jelent a tudományág folyamatos és gyors ütemű fejlődése, amivel lépést kell tartani, ennek érdekében állandóan az aktuális elvárások szerint alakítják úgy a kötelező, mint a választható tantárgyak tematikáját.

A Kolozsvári Műszaki Egyetemet szintén egy egykori adys diák Demeter Réka, jelenlegi harmadéves hallgató mutatta be, aki az automatizálás szakra jár. Ennek ellenére bemutatta mind a tizenkét szakot, amely az egyetem oktatási kínálatát képezo. Elmondta, hogyan készült a felvételire, milyen tantárgyai voltak eddig, és beszélt az államvizsgáról is. Ezután együtt megnézték a termeket, ahol az előadások, szemináriumok, gyakorlatok zajlanak. 

A fizika karon Borbély Sándor egyetemi adjunktus, dékánhelyettes tartott egy érdekes előadást a teleportálásról. Megtudhatták, hogy a kvantumfizika szerint nullától különböző esélye van annak, hogy fellépjen az „alagúteffektus“ és egy fal előtt lévő test megjelenjen a fal másik oldalán. Ha a testet felépítő részecskéknek ismernénk a tömegét, helyzetét és sebességét, akkor a testet elvileg szét tudnánk szedni darabjaira, majd összerakhatnánk. A fizikai anyagok teleportálása a valóságban nem lehetséges és legfeljebb a a sci-fi filmekben láthatunk ilyet, de az ún. „összefonódott“ részecskék állapotát „ráerőltethetjük“ más helyen – akár nagyobb távolságra lévő – részecskékre. S hogy ez mire is jó? A jelenleg folyamatosan fejlődő kvantumszámítógépek a közeljövőben képesek lesznek feltörni a titkosított kapcsolatokat és avatatlanok férhetnek hozzá bizalmas adatokhoz vagy például bankszámlákhoz. Ezért új hálózatokat kell kiépíteni az előadásban bemutatott kvantumkommunikációs módszerekkel.

A Kolozsváron töltött két nap alatt városnézésre is sor került. Meglátogatták a Fő teret Mátyás király szobrával, Mátyás király szülőházát, a Farkas utca nevezetességeit, a Mikó-kertet és a Házsongárdi-temetőt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában