Megemlékezés

2023.10.25. 08:46

Kazinczy Lajosra emlékeztek Érsemjénben

A „15. aradi vértanúra”, Kazinczy Lajos honvédezredesre emlékeztek az elmúlt vasárnap a polgármesteri hivatal és a körzeti RMDSZ szervezésében az érsemjéni kultúrotthonban, majd a szoborparkban.

Forrás: Facebook/Érsemjén község

Ciucur Losonczi Antonius

Ünnepi beszédében Borsi Imre Lóránt körzeti RMDSZ-elnök hangsúlyozta: nemzettudat, hazaszeretet és önfeláldozás jellemezte Kazinczy Lajost is, „ezt a bátor katonát, igaz lelkű hazafit”. Három olyan érték, amelyekről bő másfél évszázaddal ezelőtt világosan tudták az előttünk jártak, hogy mit jelentenek. Tudták, mi a nemzettudat, tudták, mi a hazaszeretet és tudták, mi az önfeláldozás, amelynek szép példáját látjuk a forradalom és szabadságharc résztvevőinek életében és halálában. Föláldozták magukat, hogy megváltoztassák a környezetüket, megváltoztassák a következő nemzedék jövőjét. „Én úgy gondolom, hogy ezt nem egy eszméért – egy szép ügyért – tették, ahogyan azt sokszor hangsúlyozni szokták, hanem a nemzetükért, egymásért. Ebben is örök példaként járnak előttünk, megmutatva azt, hogy egy nemzet ereje az egymásrautaltság felismerésében rejlik. Akkor van jelenünk és akkor van jövőnk, ha ezt mi is világosan látjuk és megéljük a mindennapokban itt, a Kárpát-medencében, Erdélyben, Partiumban, Bihar megyében, Érsemjénben” – fogalmazott Borsi Imre Lóránt. Szerinte ezért a megemlékezés nemcsak a múltról szól, hanem ez a nap arra is kell figyelmeztessen, hogy a szabadság kivívása sosem lezárt folyamat. És meg kell küzdeni a tiszteletért és a bizalomért is, mivel ezek nélkül nem képzelhető el többség és kisebbség békés együttélése és közös jövője sem – jelentette ki.

Arról is beszélt Borsi Imre Lóránt, hogy a következő időszak bőven tart kihívásokat a magyarok számára. „2024 látszólag négy választásról szól – számunkra, magyarok számára mégis a következő időszak nemzeti kisebbségi létjogosultságát dönti el az európai parlamentben, Bukarestben és természetesen itt, Érsemjénben is. Ne kényelmesedjünk el, mert egy nehéz időszaknak nézünk elébe a következő évben. Helyén kell legyen az eszünk és a szívünk egyaránt” – jelentette ki az RMDSZ-es politikus.
A továbbiakban köszöntötték az ünneplőket Csáki Márta református lelkész, Nagy János Csaba plébános, valamint a székesfehérvári Krajczáros Alaptvány elnöke, Németh István. Ezután az egybegyűltek a Kazinczy Ferenc iskola diákjainak összeállítását kísérhették figyelemmel, majd az Ezüstperje néptánccsoport Szép élet a katonaélet című műsorát. Az ünnepség koszorúzásokkal ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában