Díj

2023.10.12. 16:36

Jó tanulókat jutalmaztak Nagyvárad napján

ERDON-összeállítás

Hagyomány immár, hogy Nagyvárad hivatalos ünnepnapján, október 12-én a helyi önkormányzat jutalmazza azokat a diákokat, akik kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhettek az elmúlt tanévben: tízes átlagot értek el az érettségin vagy az országos felmérőn, illetve előkelő helyezést az Oktatási Minisztérium által elismert tantárgyversenyeken és megmérettetéseken. Így történt ez most is: a nagyváradi városháza nagytermében 206 tanulót és 126 felkészítő tanárt jutalmaztak, köztük több magyar tannyelvű iskolában tanuló diákot is. Florin Birta polgármester a díjazáskor és az azt követő ünnepi díszülésen is az oktatás fontosságát emelte ki. Elmondta, hogy az önkormányzat biztosítja az infrastruktúrát ahhoz, hogy a most tanló gyerekek képezhessék magukat, hogy a város, a megye és az ország leendő vezetői lehessenek. A jutalmazott gyerekek az ünnep alkalmából oklevelet és hátizsákot kaptak. Később a nemzetközi tantárgyversenyeken aranyérmet szerzett diákok 5000 lej jutalmat fognak kapni, 2500 lej jár a bronzérmeseknek, 300–1000 lej közötti összeg pedig azoknak, akik országos versenyeken, vizsgákon értek el kiemelkedő eredményt, illetve dicséretben részesültek a nemzetközi versenyeken. A jutalmazott diákok felkészítő tanárai 200–600 lej közötti pénzösszeget kapnak munkájuk elismeréseképpen.

A díszülés után az ünneplők kivonultak a főtérre, ahol ortodox rítusú rövid liturgiával folytatódott az ünnepség, majd szintén Florin Birta mondott beszédet, kiemelve többek között azt, hogy a Nagyváradon tapasztalható sokszínűség modellértékű, a városban együtt élő különböző nemzeti, vallási közösségek osztoznak a közös sorsban. Elmondta, hogy a mai konfliktusokkal terhelt világban a váradi közösségnek még egységesebbnek és szolidárisabbnak kell lennie. Hozzátette, hogy a mesterséges intelligencia jelentette kihívás ellenére a történelem alanya a jövőben is az ember lesz: „Éppen ezért rajtunk múlik az, hogy miről fog szólni a város történetének új fejezete. Én arra ösztönzök mindenkit, hogy minden nap ünnepeljük a várost. Ehhez méltóságteljes lokálpatriotizmusra és viselkedésmódra van szükség. Ne dobjuk el az utcán a szemetet, legyünk toleránsak és együttműködők a közös jó érdekében, mutassunk jó példát gyermekeinknek a családban, a közlekedésben és bárhol, ahol tartózkodunk. Minden utcát, parkot, villamost, autóbuszt tekintsünk úgy, mint a mi közös javainkat. Így tudjuk fenntartani a valóságban gyökerező optimizmust, és ezzel bizonyítjuk azt, hogy valóban foglalkoztat minket a jelen és a jövő. Használjuk ki továbbá azt a kivételes esélyt, hogy az Európai Unió tagjai vagyunk, mert ez egy olyan politikai projekt, amely a legtöbb békés évet hozta el nekünk ezekben a nehéz időkben” – fogalmazott.

A polgármester után dr. Gabriel Moisa történész mesélt a Nagyvárad napjához kapcsolódó két történelmi eseményről: hosszabban szólt a románok függetlenségi nyilatkozatának megszövegezéséről az első, valamint rövidebben a román és szovjet csapatok bevonulásáról a városba a második világháború végén. A beszédek után a koszorúzás, majd katonai díszfelvonulás következett. A csütörtöki nap folyamán több más helyszínen is zajlottak megemlékezések, koszorúzások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában