Tudnivalók

2023.10.17. 08:34

Folytatódik a kutyachipelési kampány

Illusztráció

A 2001/155 számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a Románia területen lévő, 3 hónaposnál idősebb kutyákat kötelező egy országosan elismert módszerrel azonosítani, majd a kutyát nyilvántartásba venni a Gazdával Rendelkező Kutyák Adatbázisába (RECS). Ezt megtenni az állat tulajdonosának, illetve - az állat helyzetétől függően - az ideiglenes tulajdonosoknak vagy a menhely vezetőinek a felelőssége. A nagyváradi önkormányzat két hete microchippelési kampányt indított a nem fajtiszta kutyák számára, emlékeztet közleményében a nagyváradi polgármesteri hivatal. Ez abból áll, hogy az önkormányzat a helyi költségvetésből fedezi a költségeket, azaz minden tulajdonos vagy állattartó ingyenesen mikrochipelheti kutyáját.

A mikrochip egy kis eszköz, amelyet a bőr alá ültetnek be a négylábú tarkója környékén, az eljárás fájdalommentes. A mikrochipen egy 15 számjegyből álló küd áll, ez a kutya azonosító száma. A mikrochip kódját be kell jegyezni az egészségügyi könyvbe, a kutyaútlevélbe, amire csak akkor van szükség, ha a gazda a kutyát kiviszi az országból, és a RECS-be (tulajdonban lévő kutyák nyilvántartása). Az ingyenes chippelés a polgármesteri hivatallal szerződésben álló két állatorvos rendelőjében, továbbá előre meghatározott és bejelentett külső helyszíneken zajlik. Fontos tudni, hogy a Sebes-Körös jobb partján élő kutyatulajdonosok Benyovszki Sándor rendelőjében (Molidului utca 58. szám), míg a folyó bal partján élők dr. Daiana Nășcan állatorvos rendelőjében (W. Shakespeare utca 11B szám) végeztethetik el ezt a műveletet. Dr. Daiana Nășcan hétfőtől péntekig 10:00 - 19:00 órák között, szombatonként 10:00 - 13:00 órák között, Benyovszki Sándor pedig hétfőtől péntekig : 08:00 - 12:00 és 17:00 - 18:00 órák között, szombatonként pedig 09:00 - 11:00 órák között vihetik el chippelni a kutyáikat. Egyébként azok, akik nem viszik el háziállatukat chippelésre, 5.000 - 10.000 lej közötti bírságra számíthatnak, emlékeztet a közlemény, melyben felhívják a figyelmet arra is, hogy a chipelési kampányt követő sterilizálási programot is finanszírozza majd az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában