Medvetámadás

2023.10.07. 09:14

Frissítve | Megtalálták a medvét

Videókép/SalvaDrone

Erdon-összeállítás

Megtalálták a tartózkodási helyét annak a medvének, amely egy ideje rémületben tartja Szentmárton község lakóit. A SalvaDrone Egyesület önkéntesei több napon át hőkamerával felszerelt drónnal pásztázták a környéket és le is filmezték a vadállatot a kardói erdőben, nem messze a President fürdőkomplexumtól. Az egyesület által a Facebook-ra és a YouTube videómegosztó csatornára feltöltött felvételen látszik az erdőben szaladó medve, melyet az október 5-ről 6-ra virradó éjszakán figyeltek meg. A Bihoreanul hetilap úgy tudja, hogy azon az éjszakán a csendőrök is látták a medvét, de nem sikerült bekeríteniük, mert az állat megijedt a járművük reflektorfényétől, és elszaladt. Cristian Laza, Szentmárton polgármestere megerősítette a hírt.

„A vadászegyesület tagjai minden nap keresik. Most próbálunk Brassóból bérelni néhány ketrecet, hogy csalikat tegyünk bele, hogy el tudjuk fogni” – nyilatkozta Laza a hetilapnak. Mint azt már jeleztük, a SalvaDrone ezt megelőzően két alkalommal is kereste drónnal a medvét, de nem járt sikerrel. A helybeliek mindenesetre félnek, hiszen két héten belül két medvetámadás is történt a környéken. Mint beszámoltunk róla, szeptember 25-én egy betfiai kecskekarámban végzett pusztítást a medve, néhány nappal ezelőtt pedig egy szentmártoni gazda tizenkét kecskéjét ölte meg alig 200 méternyire egy játszótértől. „Félünk kimenni a házból is” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak egy helybeli. A hatóságok aggodalmát fokozza az, hogy a medve lakott területen támadt, ráadásul olyan időszakban, amikor az emberek még az utcán sétáltak, ami még miatt még veszélyesebb a kialakult helyzet. A hatóságok újabb hajtóvadászatot szerveznek, hogy megtalálják a medvét. Mivel Romániában a medve védett állat, ezért nem lehet egyszerűen csak kilőni, első lépésként el kell kábítani és csak bizonyos esetekben, illetve helyzetekben lehet lelőni.

Eredeti hír:

Drónnal keresik a Szentmárton környékén settenkedő medvét. Az első ilyen akció szerdán este zajlott és éjszaka egy óráig tartott. A SalvaDrone Egyesület önkénteseinek drónja hőkamerával van felszerelve, így éjszaka is láthatóvá válnak az élőlények. Az egyesület a YouTube videómegosztó csatornára is feltöltötte a felvételeket, amelyeken jól kivehetőek éjszaka a különböző állatok: rókák, kecskék stb. csak épp a medve nem került a látókörébe, ezért nem kizárt, hogy a vadállat időközben elvándorolt máshova. 

A helybeliek mindenesetre félnek, hiszen két héten belül két medvetámadás is történt a környéken. Mint beszámoltunk róla, szeptember 25-én egy betfiai kecskekarámban végzett pusztítást a medve, néhány nappal ezelőtt pedig egy szentmártoni gazda tizenkét kecskéjét ölte meg alig 200 méternyire egy játszótértől. „Félünk kimenni a házból is” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak egy helybeli. A 81/2021 számú sürgősségi kormányrendelet szerint ha egy település területén vadállat támadását jelentik, akkor úgynevezett beavatkozási bizottságot hoznak létre, amelyet a közigazgatási egység polgármestere vezet és tagjai a csendőrség, a vadászati alap, a környezetvédelmi ügynökség képviselői, valamint az állatorvos. A beavatkozási bizottság dönthet és elvégezheti az állat „kiiktatását” a területről úgy, hogy elüldözik, lenyugtatják, áttelepítik, kilövik vagy elaltatják. A bizottság a napokban ülésezett Cristian Laza, Szentmárton polgármester koordinálásával, és tájékoztatták a helyzetről a Bihar Megyei Prefektúrát is. A napokban újabb vadászatokat szerveznek, hogy nyugtatólövedékkel lőjék meg a medvét, ez a medve kilövését megelőző lépés. A Salvadrone önkéntesei valószínűleg ismét részt vesznek majd az új keresőakciókban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában