Beruházás

2023.10.25. 16:34

Célegyenesben a gyorsforgalmi út

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint minden szükséges engedély be lett szerezve ahhoz, hogy a román kormány határozatot hozzon az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi útberuházás műszaki-gazdasági mutatóinak elfogadásáról. Az utolsó akadály október 25-én hárult el, amikor a közmunkálatok jóváhagyásával foglalkozó minisztériumok közti vegyesbizottság pozitívan véleményezte a megvalósíthatósági tanulmányt. Ilie Bolojan megyei tanácselnök reményét fejezte ki, hogy novemberben megszülethet az említett, illetve a kisajátításokat is elrendelő kormányhatározat, az év végéig tenderpályázatot írhatnak ki a tervezésre és a kivitelezésre, a jövő év tavaszán pedig aláírhatják a megbízási szerződést az építővel. 

Mint korábban beszámoltunk róla, az Arad és Nagyvárad közt építendő gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányát 2022. december 16-i együttes ülésükön fogadták el a megye és a város önkormányzati képviselő-testületei. Az út 120,1 kilométer hosszú lesz és négysávos. Bihar megyében egy öt kilométeres bekötőúttal kapcsolódik Nagyszalontához, a szomszédos megyében pedig három kilométeres útszakasszal Aradhoz. Ugyanakkor elvezet a Szalonta és Békéscsaba közti határátkelőhöz (9,85 kilométer), így a felsoroltakkal együtt a teljes hossza valójában 138 kilométer lesz.

A munkálatokat három útszelvényre bontják: Nagyvárad–Nagyszalonta, Nagyszalonta–Kisjenő, Kisjenő–Arad. A beruházás költsége bruttó 11,7 milliárd lejt, a finanszírozást európai uniós pénzforrásokból biztosítják. A megvalósítás érdekében partnermegállapodást kötöttek a Bihar és az Arad megyei tanácsok, a nagyváradi és az aradi városi önkormányzatok, a Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR), valamint a szállításügyi minisztérium.

Forrás: Bihar Megyei Tanács


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában