Verseny

2023.10.31. 08:47

Arany Jánosra emlékeztek Nagyszalontán

Fotó: Pinzes Róbert

Ilyés Krisztina magyartanárnő

Városunk méltán híres költőjére, Arany Jánosra emlékeztek az Arany János Elméleti Líceum tanárai és diákjai halálának 141. évfordulója kapcsán. Az egyik tevékenység, ami a múlt héten zajlott, október 19-én, kedden 12 órai kezdettel került megrendezésre a régi könyvtár helyiségében, ahol 12. alkalommal mérték össze tudásukat és tehetségüket az Arany János Irodalmi Vetélkedőn a középiskolás diákok. A téma az idén a Női hősök Arany János balladáiban volt. A verseny szervezője, e sorok írója nyitotta meg a vetélkedőt, majd pedig iskolánk igazgatónője, Tornai Melinda mondta el bátorító szavait a diákok számára.
Beküldendő feladatként a csapatok kedvenc balladahősnőjükről írtak a jegyzet műfajában, ugyanakkor egy csapatindulóval és a csapatot jelképező táblával is készültek. A helyszínen a megadott bibliográfia alapján feladatokat oldottak meg kvízkérdések és memoriter feladatok formájában, később állóképet készítettek A méh románca című szöveg alapján, és végül két Arany-ballada paródia, Ördögh Ottó: Szomszédasszony vagy Lackfi János: Ágnes asszony a konyhában című művei alapján készült jelenetet mutattak be.

Fotó: Pinzes Róbert

A zsűrinek, Gál Csilla Annamária magyartanárnőnek, Nótáros Melinda könyvtárosnőnek és Szigeti Ferenc református lelkésznek nem volt könnyű dolga, hiszen mind az öt csapat küzdött az első helyért. Végül az Arany négyes csapata végzett az első helyen, megduplázva tavalyi eredményüket (Kelemen Dániel, Kovács Deneira, Varga Rodica a XI.B-ből és Szabó Veronika XII.C-ből), ugyanakkor a Református Egyház különdíját is ők vihették el. II. helyezést ért el az Arany tinta csapata (Gele Zsófia, Kocsis József és Lole Melinda a X.D-ből), akik a kvízkérdések és memoriter feladatok megoldásában is a legjobbnak bizonyultak és ketten a csapatból a református egyház különdíjait is megkapták. III. helyezést ért el a John Gold (Szabó Natália, Szél Tamara, Tóth Alexandra, Vitális Regina a XI.B-ből), akik ugyancsak megduplázták tavalyi eredményüket a helyezéssel és A legszínvonalasabb jegyzet különdíjat is megnyerték. Az Álom csapat (Bódi Szófia, Mezei Márk, Szabó Jázmin és Tout Leonóra a IX. A-ból) A legötletesebb névtábla és csapatinduló díjban részesült. A Kilenc.négyes csapat (Bántó Barbara, Kiss Brigitta Boglárka, Nádházi Veronika, Török Regina) a Színarany díjat nyerte el ígéretes és színvonalas előadásával.
A vetélkedő támogatóinak köszönhetően mindenki jutalomban részesült. Iskolánk Pro Lyceum Alapítványa megnyerte a Bethlen Gábor Alap pályázatát, aminek eredményeként a csapatokat értékes könyvekkel jutalmazhattuk. Támogatóink között említhetjük még a Református Egyházat, az Arany János Múzeumot és a Zilahy Lajos Művelődési Házat is. Ugyanakkor Gál Csilla Annamária magyartanárnő adományának köszönhetően egy új díj, a Színarany is bevezetésre került.
A vetélkedő meglepetés előadói az idén Deák Kincső és Krilek Tamara, a XII. A osztály tanulói voltak, akik Arany János: Ágnes asszony című balladáját adták elő. A verseny lebonyolítását segítette a XI. B osztály három tanulója, a képeket pedig Pínzes Róbert XII. A osztályos diák készítette.
A vetélkedőn a diákok nemcsak tudásukat, tehetségüket és kreativitásukat mutathatták meg, hanem közvetve a női sors, női lélek rejtelmeibe is betekintést nyerhettek, ugyanakkor a drámajeleneteken keresztül a humor és a nevetés segítségével kiszakadhattak egy pár órára az iskolai napok szürkeségéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában