Tárlat

2023.10.05. 08:14

A román parlamentben szervezett kiállítást a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület

Fotó: Gabriel Boholt

Ciucur Losonczi Antonius

A román parlament előcsarnokában szervezett egy román-japán fotókiállítást a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (AIEFA), együttműködve a Summit Agro Romániával október 4-én, kedden, a két állam közti gazdasági, kulturális, tudományos kapcsolat bővítése, a stratégiai partnerség megerősítése céljából. A vernisszázson jelen voltak: Hiroshi Ueda, Japán bukaresti nagykövete, Patricia Maria Ştirbu, a Summit Agro Románia elnöke, parlamenti képviselők, román és japán üzletemberek, fotóművészek. A száz kiállított fényképnek a témája: romániai és japán népi hagyományok, az alkotók pedig az AIEFA és japán partnerszervezeteinek a tagjai. Kiállított Tóth István egyesületi elnök is kurátori minőségében, aki többször járt már a felkelő nap országában. Ugyanakkor annak a Kosei Miya japán fotóművésznek a Máramarosban készült művei is láthatóak, aki több mint kétszáz alkalommal látogatott Romániába.

A vernisszázson Patricia Maria Ştirbu arra hívta fel a figyelmet, hogy a két nép közti kulturális-művészeti együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy alaposabban megismerjék egymást, hatékonyabban tudjanak együttműködni és felismerni egymást értékeit. Ugyanakkor pedig a hagyományok olyan kincsek, mely megalapozzák a jelenünket, és amire alapozva építhetjük a jövőnket. Hiroshi Ueda román nyelvű beszédében szintén aláhúzta a két ország közti stratégiai kapcsolat fontosságát. Tóth István bemutatta azt az igényes kivitelezésű albumot, mely az Euro Foto Art Kiadó gondozásában jelent meg, a Summit Agro Románia támogatásával. Közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész, a Sola Fide Kulturális Egyesület tagja, aki az alkalomhoz illő japán zeneszerzeményeket szólaltatott meg a hangszerén.

A vándorlatot október 13-ig lehet megtekinteni, ezt követően pedig október 19-től kezdődően az ungvári várban. Akik nem tudnak eljutni e két helyszínre, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) digitális kijelzővel rendelkező tömegközlekedési járművein csodálhatják meg a fotókat, olvasható a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

Fotó: Gabriel Boholt


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában