15 millió búzaszem

2023.09.18. 15:10

Összeöntötték a Magyarok Kenyeréhez felajánlott búzát

Bihar megyei búzaösszeöntő ünnepségre várták az idén tizenhárom éves Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében az adományozó gazdákat és a gazdaszervezetek vezetőit a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei munkatársai Érmihályfalván a Homec Agro gazdaság udvarán szeptember 15-én délelőtt.

Balázs József Attila

Bihar megye különböző tájegységeinek településein eddig összesen 37520 kilogramm kenyérnek való malomi minőségű búzát ajánlottak fel a gazdálkodók. A gyűjtőpontokról küldöttségek hozták el a búzamintákat, hogy méltó környezetben, ünnepélyes keretek között összeöntsék azokat, az összetartozás jelképeként. A fent említett mennyiségű búzából a térségben található szociális, gyerek- és idősotthonok, valamint a szegény konyhák kenyérszükségletét tudják biztosítani egész évben.

A Homec Agro gazdaság udvarán, 11 órára minden készen állt, hogy méltó környezetet biztosítson az ünnepség megrendezéséhez. Boros Emőke a rendezvény moderátora elsőként Karsai Attilát Érmihályfalva város megbízott polgármesterét szólította mikrofonhoz aki köszöntötte az egybegyűlteket: „A búzaösszeöntés a nemzeti összetartozás szimbóluma, hiszen úgy egyesül a Kárpát-medence magyarsága a program által, mint ahogyan a búzaszemek liszté őrölve a kenyérben eggyé válnak. A Bihar megyei, és azon belül az érmelléki emberek nem félnek a munkától, ennek meg is van az eredménye, élni tudnak a lehetőséggel, amit Isten kegyelméből a termőföld által kapnak.” A továbbiakban megköszönte Cseke Attila szenátornak, a Bihar megyei RMDSZ elnökének, Szabó Ödön képviselőnek a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökének, Nagy Miklós a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Bihar megyei elnökének, valamint a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei munkatársainak, hogy támogatták ezt az eseményt. Továbbá köszönet jár minden gazdálkodónak, aki lehetőségeihez mérten, búzájával hozzájárult a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program sikeréhez. Külön köszönet illeti a Horváth családot, amiért befogadták idén ezt a rendezvényt és most, mint eddig minden alkalommal ők is adományoztak búzát – zárta gondolatait az elöljáró.

 

Ezt követően Cseke Attila lépett a mikrofonhoz, beszédében hangsúlyozta, hogy az RMDSZ partner a jó ügy szolgálatában, összetartozni, együtt cselekedni mindig szép eredményeket hozott a magyar embereknek. Amíg egymásra tudunk figyelni és vigyázni, nem csak jelenünk, de jövőnk is van – mondta a szenátor. Nagy Miklós beszédében kiemelte, örömünnep ez a mai, amely a segítségről, emberségről szól. A folytatásban Szabó Ödön osztotta meg gondolatait, miszerint erős közösség vagyunk, és ezt a közösséget csak együtt tudjuk megteremteni. A földet előkészítik a vetéshez, majd jön a búza vetése, a kis növénykék gondozása, az aratás, a búza eljut a malomba, ahol lisztté őrlik, végül a pékségben ropogós kenyér sül belőle. Mint a láncszemek úgy kapaszkodnak egymásba ezek a tevékenységek, ha a láncszem elszakadna nem kerülne a mindennapi áldott kenyér az asztalunkra. Alkossunk erős láncokat, úgy fogjuk egymás kezét mi magyarok a Kárpát-medencében – fogalmazott a parlamenti képviselő.

Ezután az Apró Lábak néptáncelőadásán tapsolhattak a jelenlévők, majd ökumenikus szertartás keretében Bogdán István római katolikus plébános, Szabó Zsolt tiszteletes és Szűcs Dániel baptista lelkipásztor kért áldást az adakozó gazdákra, a búzaadományra, a kenyérből részesülőkre, minden a programban résztvevő közreműködőre és azok családjaira. A Nyíló Akác Néptáncegyüttes produkciója és a gálospetri Szentháromság otthon gyerekeinek verses összeállítása üde színfoltjai voltak az ünnepségnek. Majd az ünnepi program a leglátványosabb részéhez ért, a meghívott vendégek és küldöttségek sorban hozták a búzamintákat, hogy egybeöntsék azokat.

Először Cseke Attila szenátor és Szabó Ödön, majd Karsai Attila Érmihályfalva megbízott polgármestere, Horváth Attila és Sándor mezőgazdászok, házigazda minőségben, Nagy Miklós a RMGE Bihar megyei elnöke öntötte a dézsába a búzamintát, őket követték az adományozó települések polgármesterei, alpolgármesterei, majd a Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársai, Nyakó József az érmihályfalvi RMDSZ elnöke és a közreműködő Gazsi pékség részéről Dáné József malomvezető. Ezután Boros Emőke elszavalta Kerezsi Gábor Magyarok kenyere című versét, majd a jelenlévők elénekelték nemzeti imánkat, az ünnepség végén minden jelenlévő egy emléklapot és egy nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret kapott.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában