Érmelléki Önkormányzatok

2023.09.11. 12:50

Nemzetközi főzőversenyt tartottak Kiskerekiben

Hagyományteremtő szándékkal első alkalommal rendezték meg az Érmelléki Önkormányzatok Főzőversenyét szombaton Kiskerekiben, amelyen a környező települések ízmesterei mellett határon túli testvérfalvak is részt vettek.

Fotó: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek

A Pósa-tó mellett, nádas-erdős környezetben került sor a kiskereki önkormányzat által szervezett főzőversenyre, az elmúlt hétvégén megtartott kétnapos rendezvénysorozat nyitányaként. Az időjárás is kedvezett az őszeleji rendezvénynek, amely az étkek öröme mellett az együttlét értékét volt hivatott erősíteni. A rendezvénysátorban a Szabó Zoltán alpolgármester és csapata által készített „tábori” ebéddel és egyéb finomságokkal várták a vendégeket, az önkormányzat alkalmazottai forgolódtak az asztalok körül. Az érmellékiek mellett a magyarországi Öcsödről, Tiszasasról, valamint a kárpátaljai Nagybégányból érkezett ízőrzők az esti nótázás során is bizonyították, hogy „egy vérből valók”.

A zsűri elnökletét a két évtizedes tapasztalattal rendelkező Oláh Imrére bízták, akinek munkáját Pál Ferenc főzőmester és Antal József falugazdász segítették. A zsűri elnökének feltett kérdésünkre, hogy nem rontja-e az ételek minőségét, hogy a bográcsok alá fa helyett gázlánggal gyújtottak be, azt a választ kaptuk, hogy a füst egy igen fontos „fűszer”, de ilyen esetekben előre füstölt húsokkal igyekeznek pótolni azt.

Már kora este volt, mire a zsűri meghozta döntését. Az eredmény kihirdetése előtt Nyíri Sándor polgármester köszöntötte a vendégeket, majd a zsűri elnöke értékelte az ételeket. A hét falu alkotta kárpátaljai Nagybégány község csapatának korhelylevesét érdemesítették az első helyre, akiket elkísért polgármesterük, Nagy Anna is. A házigazda kiskerekiek másodikok lettek Csatatéri Pince Pörkölt elnevezésű étkükkel, harmadik helyezést ért el Érbogyoszló Gida pörköltjével. Kiosztásra került egy vándorkupa is, amelyet a kiskereki Szabó Zoltán és segítői egy előző, Tiszazugon (Magyarország) megrendezett versenyen vettek birtokukba, most pedig Öcsöd különítménye, Soha Attila polgármester vezetésével érdemelte ki paprikás krumplijával és a mellé felkínált tejfölös lángossal. Senki nem ment el üres kézzel, az oklevelek mellett ajándékcsomagokkal jutalmazták Tiszasas, Éradony és Érsemjén csapatát is. Élőzenés nótázással, szabadtéri táncmulatsággal zárult a határokon átívelő „ételbarátság”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában