Szolgálat

2023.09.12. 14:40

Nagyváradon tartott előadást Nick Vujicic

A Nagyvárad Arénában szolgált hétfő este Nick Vujicic, a karok és lábak nélkül született világhírű szerb származású prédikátor, motivációs tréner. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület a polgármesteri hivatallal társszervezője volt az eseménynek, amit a magyar kormány Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága támogatott, illetve együttműködő partner volt még a budapesti Nem Adom Fel Alapítvány.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A magyar és román nyelvre fordított előadás ezreket mozgatott meg, és sokak szívébe véste be az angolul beszélő Nick Vujicic fő üzenetét: Soha ne add fel, mert Isten szeret, és csodát tett érted, hiszen Krisztus meghalt és feltámadott! Az együttlétet ugyanakkor a Nem Adom Fel Alapítvány kórusának és a CrossYounity keresztény zenekarnak a fellépése tette teljessé.


A szép számú érdeklődő közönséget, köztük sok fogyatékkal élő személyt, akik számára az első sorokban helyeket tartottak fenn, Dénes István Lukács, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főjegyzője köszöntötte. Azt kívánta: legyen áldott ez az alkalom, tapasztalják meg Isten jelenlétét nyelvtől és felekezettől függetlenül, miként azt is, hogy mily felemelő érzés, jó és gyönyörűséges a testvérek egysége.
Antonia Nica, Nagyvárad alpolgármestere Nick Vujicic-hoz intézve szavait kijelentette: türelmetlenül és kíváncsian várták már őt a Sebes-Körös-parti városban, tudván, hogy hitről, reményről és szeretetről fog beszélni.

Igei köszöntésében Bogdán Szabolcs János református püspök Pál apostolnak azon mondatát idézte, mellyel a római gyülekezetet szólította meg: Kegyelem néktek és békesség! Mint fogalmazott a KREK elöljárója, ez két olyan ajándék, melyeket egyedül Istentől kaphatunk meg. Ugyanis mindent meghatároz az életünkben Isten kegyelme, maga az életünk is ennek gyümölcse. Az utóbbi másfél év eseményei pedig megtanítottak minket arra, mennyire lényeges a béke, de mivel a bűneset óta állandó harcban állunk Istennel, nagy szükségünk van a lelki békére is, hogy átadjuk az Úrnak az irányítást, hangsúlyozta Bogdán Szabolcs János.

Soltész Miklós államtitkár felidézte, hogy amikor a jóbarátja, Nick Vujicic márciusban Budapesten járt, a következőket mondotta: „Az ittlétem értelme, hogy Isten keze és lába legyek, hogy valaki másnak megmutathassam a szeretetet”. Kijelentette ezt annak dacára, hogy neki nincsenek végtagjai, de mégis Isten keze és a szeretetet közvetíti. Akkor arra kérték őt, hogy jöjjön el négy országba (Magyarországra, Romániába, Szlovákiába és Szerbiába), és hirdesse a békességet, a szeretet és a kereszténységet, hiszen ezek a legfontosabb, a nemzeteket is összetartó erők.
Szolgálata elején Nick Vujicic megtiszteltetésnek nevezte, hogy megoszthatja a történetét, illetve azt, hogy a hit miként változtatta meg az életét. Azt mondta: mindannyian félünk, szorongunk, hullámvölgyekbe kerülünk az életünk folyamán, és ugyan jól esnek másoknak a bátorító szavai, de valójában senki sem érti meg igazán a fájdalmunkat, mint ahogyan mi sem a másokét, mert egész egyszerűen ez egy olyan személyes valami, ami kívülről nem látható át teljes egészében. És amiért nekünk vannak végtagjaink, azért ugyanúgy összetörhet a szívünk, mint egy sérült embernek. Gyermekkorában nehéz volt neki a mennyországban és egy szerető Istenben hinnie egészséges kezek és lábak hiányában, ráadásul az iskolában furcsán néztek rá, sőt, még csúfolták is emiatt. Persze ő is örülni akart az életnek, mint bárki más, de ezek a dolgok elkeserítették őt, még öngyilkossággal is próbálkozott. Aztán felnőttkorában rájött arra: a végtagok megléte nem hozza meg automatikusan a boldogságot. Korábban önbizalomhiányban is szenvedett, de aztán arra a következtetésre jutott: mások veszítenek azzal, hogy elmulasztanak egy nagyszerű barátságot. Mert nem a külső határozza meg az ember lényegét, hanem az, hogy legbelül milyen, hogy helyén van-e a szíve, Isten szemében pedig valamennyien egyediek és megismételhetetlenek vagyunk, magyarázta a szónok.

Megemlítette azt is Nick Vujicic: tizenegy éve boldog házasságban él mexikói származású feleségével, aki négy csodálatos gyermekkel ajándékozta őt meg. Szerelem volt első látásra, mindkét fél részéről, és bár „nem foghatom meg a kezét, a szívét attól még megragadhatom”, fogalmazott. Hozzátette: nem a pénze miatt érzi magát ezért gazdagnak, hanem amiatt, hogy ilyen szép családja van, és ezért rendkívül hálás Istennek.
A csoda megtapasztalásáról is beszélt a meghívott. Úgy vélte: még ha testi csoda nem is valósul fel, hinnünk kell abban, hogy azért valamilyen formában mégis megtörténik. Az egyik összejövetelen például megtapasztalta azt, hogy ő maga volt a csoda egy 19 hónapos kisgyermek számára, aki hozzá hasonlóan szintén ép végtagok nélkül született.
Végül arra buzdította hallgatóságát Nick Vujicic: soha se adják fel, mert nem tudják mire képesek, amíg ki nem próbálják. És ha kudarcot vallanak néhányszor, akkor se csüggedjenek el, mert senki sem tökéletes. Inkább álmodjanak merészeket, és tűzzék ki célul, hogy megváltoztatják a világot, jobbá és befogadóbbá téve ezt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában