Kaláka

2023.09.05. 18:41

Életre keltették a biharpüspöki Bocskai István közösségi házat

Forrás: Érmelléki Gazdák Egyesülete

ÉGE-sajtóanyag

A legősibb magyar hagyományokat felélesztve kalákát szervezett az Érmelléki Gazdák Egyesülete szeptember 4-én a biharpüspöki Bocskai István Közösségi Háznál, melyet a két fél közötti megállapodás értelmében egyesületünk használatába adott a nagyváradi önkormányzat.

A hívó szóra több mint két tucat személy gyűlt össze, hogy az évek óta elhanyagolt közösségi ház udvarát és kertjét megtisztítsa a gyomoktól, elburjánzott cserjéktől, kiszáradt fáktól. A komoly fizikai erőfeszítést követő munka eredményeképpen több mint három pótkocsira való gallyat, faágat, burjánt és egyéb növényi hulladékot sikerült eltávolítani az évek óta elhanyagoltan, gondozatlanul álló, az épülethez tartozó telekről és az utcafrontról. Az embert próbáló munka nyomán összegyűlt szerves hulladék a szeméttelepre kerül, ahol megfelelő módon komposztálva virágföld készül belőle. A munkát követően a kaláka íratlan szabályainak megfelelve a biharpüspöki asszonyok által elkészített finom bográcsgulyást is közösen fogyasztotta el a megfáradt, de jókedvű csapat.

Forrás: Érmelléki Gazdák Egyesülete

Összességében a kaláka kiváló hangulatban zajlott, hiszen mindenki örült annak, hogy részese lehet egy olyan munkának, melynek eredményeképpen egy, a közösség központi terének szánt üresen álló impozáns ingatlan újra életre kelt, és visszakapta eredeti rendeltetését. Ennek a folyamatnak következő lépése a folyó év október hetedikén megszervezésre kerülő szüreti bál lesz, amikor is hosszú idő után ismét ebben az épületben elevenítenek fel egy régi magyar hagyományt Biharpüspökiben. A Bocskai István közösségi ház terveink szerint a távolabbi jövőben is a helyi lakosok rendelkezésére áll majd, és minden civil, közösségi és kulturális célra felhasználható lesz, ebben az Érmelléki Gazdák Egyesületének partnerségére és segítségére mindenki számíthat.

Végül illő köszönetet mondani mindenkinek, aki a nemes cél érdekében vállalta a nehéz fizikai munkát, megtéve az első lépést, hogy nagy fejedelmünk nevét viselő közösségi terünk visszakapja régi méltóságát és ismét eredeti rendeltetésének megfelelően működhessen a biharpüspöki embereket szolgálva.

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában