Tanévkezdés

2023.09.11. 15:49

Becsengettek a váradi Ady Endre Líceumban is

A felújítás alatt álló iskola udvarán nyitotta meg a 2022–2023-as tanévét a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A diákokat, valamint a szép számban megjelent szülőket, rokonokat, barátokat, ismerősöket elsőként Vad Márta igazgató köszöntötte a hétfő délelőtt tíz órakor kezdődött tanévnyitón. „Minden ember egy csodálatos, nagy hajó, arra született, hogy büszkén, nyílt vizeken hasítsa a hullámokat és nem arra, hogy a part menti sekély pocsolyákban rozsdásodjon. (…) Aki fel akar nőni oda, hogy megismerje a végtelent, és átölelje a Teremtőjét, annak el kell indulnia, annak mernie kell, vállalni az út porát, a fájdalmakat, a küzdelmet” – idézte Böjte atya gondolatát az igazgató. A kisebbekhez fordulva Vad Márta kiemelte, hogy jó az Ady iskola közösségéhez tartozni, a tanintézmény sok lehetőséget kínál számukra. „Az együttlét megtapasztalása a legfelemelőbb érzések egyike, amivel várunk benneteket” – hangsúlyozta. A nagyobb osztályosokhoz szólva pedig kiemelte: „Azt kívánom, minél inkább találjátok meg önmagatokat az iskola tükrében, gyarapodjatok tudásban, szellemiségben, tapasztaljátok meg, hogy tanulni jó”. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyár a folyamatos munka jegyében telt, ennek köszönhetően az iskolafelújítás nehezén már túl vannak.

Tudás és bölcsesség

Horia Abrudan Bihar megyei főtanfelügyelő üdvözletét Kirkósa Enikő tanárnő, a tanévnyitó ünnepség házigazdája olvasta fel. Többek között elhangzott, hogy a nemzet jövője múlik azon, hogy mennyire sikerül a diákoknak átadni a bölcsesség és a tudás ajándékát, és arra kérte a fiatalokat, hogy olvassanak minél többet. „Kedves szülők, a legértékesebb örökség, amit gyermekeikre hagyhatnak, a nevelés, amit otthon és az iskolában kapnak, ezért arra kérem önöket, álljanak mindig az iskola mellett, hiszen csak együttműködve tudjuk a gyermekek értelmi és intellektuális fejlődését biztosítani” – üzente a szülőknek Horia Abrudan, a pedagógusokat pedig arra buzdította, hogy használják ki bátran és minél gyakrabban a technika nyújtotta lehetőségeket, illetve különböző pályázatokból származó források révén gyarapítsák is a tanintézmények felszereltségét.

Vankos Alexandru atya, a nagyváradi Szent László plébániatemplom segédlelkésze Böcskei László megyés püspök üdvözletét tolmácsolta, majd elmondta: az egész élet egy iskola, melynek legfontosabb tanítása a szeretet, ennek a legfőbb tudásnak az elsajátítására buzdította a fiatalokat.

Filep Attila bihari esperes, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) képviseletében arra kérte a tanulókat, hogy becsüljék meg a tanárok által adott tudást, szeretetet, jóságot, figyelmet, „mert boldog ember az, aki a bölcsességet és az értelmet megszerezte, és itt van a hely, ahol minderre szert tehetünk” – fogalmazott, majd így folytatta: „Egy bölcs ember így vallott: a bölcsesség és a tudás talán egyformának tűnnek, pedig nem azok. Amit az iskolában vagy magadtól megtanulsz, az a tudás, a bölcsesség ezzel szemben az, ha felhasználod a megtanult tudást”.
Szabó József RMDSZ-es nagyváradi helyi tanácsos beszédében az iskolafelújítás fontosságát hangsúlyozta: „Négy esztendeje azt a feladatot vállaltuk, hogy nekilátunk ennek az iskolaépületnek a felújításához. (...) Közel két esztendeje megköttetett a felújítási szerződés, és több mint egy éve zajlanak a munkálatok, és napról napra szemmel látható változásokon esik át az iskola épülete. Ahhoz, hogy ez az épület 21. századi körülményeket tudjon biztosítani az itt tanuló diákok és pedagógusok számára, ahhoz még egy kis türelem szükségeltetik, de az idő azt igazolja, hogy ezt közösen összefogva el tudjuk érni” – emelte ki a helyi tanácsos. Sass Sándor rendőrtiszt Cătălin Predoiu belügyminiszternek a tanévkezdésre megfogalmazott üzenetét olvasta fel román nyelven.
Ezután az ötödikes és a kilencedikes diákok köszöntése következett, szavalat is elhangzott, majd a hagyományoknak megfelelően kiosztották az iskola nyakkendőjét a számukra. A tanévnyitó ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában