Oktatás

2023.09.15. 13:05

Átadta Böcskei László megyés püspök a főpásztori megbízást a hitoktatóknak

Egységben hirdetni az örömhírt – szerda délután a püspöki palota Kék termében Böcskei László megyés püspök átadta a főpásztori megbízást a hitoktatóknak. Az egyházmegyében mintegy 70 helyen folyik körülbelül 4200 diák vallásoktatása 45 hitoktató (20 világi személy és 25 pap) segítségével, akik a püspök közvetlen munkatársaként végzik szolgálatukat a különböző közösségekben.

Ciucur Losonczi Antonius

Kiss Albert egyházmegyei főtanfelügyelő arra hívta fel a figyelmet: a néhány napja elkezdődött tanév új lehetőséget kínál arra, hogy még nagyobb reménységgel és buzgósággal tervezzenek, közösségben legyenek, segítsenek egymásnak, erősítsék az egyház iránti hűségüket.

Böcskei László megyés püspök kiemelte, hogy közös ügyet képviselnek, hiszen a papság egyik küldetése a tanítói feladatoknak az ellátása, illetve mindannyian az evangélium hirdetésében kell helytállniuk. Ez nemegyszer kihívást jelent, de tudniuk kell, hogy egy irányba tartanak. Ezért lényeges, hogy a papok és a hitoktatók tartsák egymással a kapcsolatot, és egységben cselekedjenek. Vegyék komolyan a szolgálatukat, és ne engedjenek a környezetük csábító kísértéseinek. Rendszeresen találkozzanak, legyenek a lelki feltöltődést célzó kezdeményezéseik, de azért néha a tartalmas kikapcsolódásnak, a pihenésnek is engedjenek teret, mert utóbbiak is szép pillanatai lehetnek a tanúságtételnek, ahogyan erre az elmúlt hetekben több példa is akadt. Amikor pedig kilépnek a világ elé, ne önmagukat reklámozzák, hanem szakszerű munkát végezve legyenek élő jelei a hitüknek, tanácsolta a váradi egyházmegye elöljárója.

A szerző felvételei

A főpásztor ezután köszönetet mondott a jelenlevőknek amiért a vakációban is tettek annak érdekében, hogy ne szüneteljenek a foglalkozások, hiszen táborokat, lelkigyakorlatokat szerveztek. Hangsúlyozta: a magatartásukkal, a személyes hozzáállásukkal észrevétlenül is tudnak hatni az emberek lelkiismeretére. Megjegyezte: persze néha adódnak nehézségek, melyek nem lelkesítőek, de ezeket eddig is megoldották, maradjanak tehát optimisták, tartsanak össze, hogy senki se érezze magát magára hagyottnak. Aranyszájú Szent János példáján keresztül végül arra kérte az egybegyűlteket Böcskei László: legyenek mindig bölcs kimondói az igazságnak.

A továbbiakban Benedek Ramóna hitoktató, Csiki Amanda, a püspökség munkatársa és Nemes István, a Romániai Franz Kett Pedagógiai Intézet vezetője ismertették az elkövetkezendő időszak programjait, képzéseit, illetve beszéltek a tankönyvekről és a módszertani útmutatóról.

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában