Közlemény

2023.09.06. 17:38

A hozzátartozói nyugdíjban részesülő fitalok figyelmébe!

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A hozzátartozói nyugdíjra jogosult diákok és egyetemisták szeptember 25-ig be kell nyújtsák a nyugdíjhivatalhoz az igazolást arról, hogy megkezdték tanulmányaikat a 2023–24-es tanévben. Ha ezt nem teszik meg, akkor nem kapják meg az októberi juttatást, hívja fel a figyelmet közleményében a Bihar Megyei Nyugdíjhivatal.
A 2010/263. számú nyugdíjtörvény 84. cikkelye szerint hozzátartozói nyugdíjra jogosultak az elhunyt nyugdíjas, vagy a nyugdíjazás feltételeit teljesítő szülő gyermekei 16 éves korukig, ha pedig folytatják tanulmányaikat, akkor tanulmányaik befejezéséig, maximum 26 éves korukig. A 16 évet betöltött fiataloknak be kell nyújtaniuk szeptember 25-ig a nyugdíjhivatalhoz az eredeti igazolást arról, hogy a 2023–2024-es tanévben a törvénynek megfelelően szervezett oktatási rendszerben tanulnak. Akik nem nyújtják be eddig az időpontig az említett dokumentumot, október hónapra nem kapják meg a pénzügyi juttatást. Tekintettel arra, hogy az egyetemi oktatás október 1-jén kezdődik, így az érintett egyetemisták nem tudják szeptember 25-ig benyújtani a tanulmányaik folytatását igazoló dokumentumokat, ezért ők egy saját felelősségre tett nyilatkozatot kell elvigyenek a nyugdíjhivatalhoz szeptember 25-ig, melyben kijelentik, hogy folytatják tanulmányaikat. A nyilatkozat formanyomtatványa letölthető a megyei nyugdíjhivatal honlapjáról (www.cjpensiibihor.ro) a Formulare tip/Formanyomtatványok menüpontban a Pensii naționale/Országos nyugdíjak alpont alatt. (A letöltendő dokumentum neve: Declarație pe proprie răspundere pentru studenții beneficiari de pensie de urmaș.) Azok az érintett egyetemi hallgatók, akik szeptember 25-ig nem nyújtják be a nyilatkozatot, nem kapják meg az októberi juttatást.
A megyei nyugdíjhivatal felhívja a figyelmet arra is, hogy október 25-ig le kell adni a hivatalnál az eredeti igazolást arról, hogy a 2023–2024-es tanévben a jogszabályoknak megfelelően szervezett felsőoktatási képzésben vesznek részt, máskülönben nem kapják meg a novemberre járó pénzügyi juttatásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában