Álhír

2023.08.27. 14:15

Szent László király és a fake news

A TikTok közösségi oldalon elterjedt egy álhír, miszerint Szent László király lovas szobra Nagyvárad főterére kerül Vitéz Mihály szobrának a helyére. A román nacionalisták felzúdultak az interneten, a váradi önkormányzat szombaton reagált a híresztelésre.

Szent László király lovas szobra múlt hétfőn „érkezett meg” a várba, hamarosan lesz hivatalos avató is

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás

Mint arról már beszámoltunk portálunkon, megérkezett a váradi várba Szent László király lovas szobra, melyet méreteinél fogva csak darabokban lehetett szállítani, illetve bevinni a vár területére. Itt megtörtént a szobor összeszerelése és hamarosan lesz hivatalos avató is, de a szélsőségesen nacionalista Szövetség a Románok Egységéért (AUR) párt igyekszik megmérgezni ezt a normalitást, a váradi közösségek közötti egyetértést is jelképező szoborállítást.

Mihály vajda váradi szobrát 2019-ben mozdították el a helyéről. Forrás: gazetadecluj.ro

Az Ebihoreanul portál szúrta ki azt, hogy a párt a TikTok közösségi médiában egy rövid videót tett közzé, melyben azt sugallja, hogy Szent László király szobra Vitéz Mihály helyére kerül, a felvételen a helyi önkormányzat vezetőit emiatt nemzetárulóknak nevezik. A portál beszámolója szerint a film elérte a várt hatást: óriási felzúdulás volt a reakció az álhírre, több tematikus oldal átvette a manipulatív videót, mely rengeteg negatív, magyar- és önkormányzatellenes reakciót generált.

Fotó: Alexandru Nițescu

A nagyváradi önkormányzat napokig nem reagált erre a fejleményre, mígnem szombaton egy rövid, 36 másodperces videót tett közzé „Fake News Alert” címmel szintén a TikTok-on, amelyben tiszta vizet önt a pohárba ebben a kérdésben. A videóból egyértelműen kiderül, hogy Szent László lovas szobra a vár területén kap helyet, a város főterén immár négy éve I. Ferdinand román király szobra áll. A felvételen emlékeztetnek arra, hogy Mihály vajda szobrát 2019-ben mozdították el a helyéről, restaurálják, és hamarosan az ortodox katedrális közelében helyezik ki. Vitéz Mihály szobrának a helyére még abban az évben, tehát 2019-ben kihelyezték I. Ferdinand király szobrát. A polgármesteri hivatal videójának a végén hangsúlyozzák azt, hogy a Szent László-szobor mostani kihelyezése amellett, hogy nem is a főtérre, hanem a várba került, semmiféle összefüggésbe nem hozható azzal, hogy 2019-ben Mihály vajda szobra helyére I. Ferdinandot állították.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában