Magyar Kulturális Napok

2023.08.15. 16:10

Rockopera, színházi előadás és kenyérszentelés is lesz a magyar államalapítás ünnepén

Gazdag programkínálattal, többek között vásárral, vetítéssel és színházi előadással várják az érdeklődőket augusztus 19–21. között a nagyváradi Magyar Kulturális Napokra.

BN-összeállítás

Kézműves vásár kezdődik a nagyváradi Szent László téren augusztus 19-én, szombaton reggel nyolc órától. Közel 70 stand lesz jelen, ezeknél többek között bihari és érmelléki termékeket lehet majd vásárolni. Szombaton gyermekprogramokkal is várják a családokat, az estét pedig gyermekkoncert zárja, szintén a főtéren. A vásár vasárnap és hétfőn is várja majd az érdeklődőket délelőtt 10 órai kezdettel. Vasárnap szintén lesznek gyermekfoglalkozások délután 14 óráig.

Augusztus 20-án, vasárnap 17 órától az Udvari Kamaraszínház adja elő az Anjou – A liliom útvesztői című előadást a színházban. Ugyanezen a napon 19.30 órától tartják a már hagyományosnak számító kenyérszentelést, ezúttal a Bémer/Ferdinand téren. Előtte, ugyanitt néptáncműsor lesz, majd a történelmi egyházak képviselői az ebben az évben learatott és adományozott búzából készült új kenyeret megszentelik és a megjelentek között szét is osztják. A vasárnapi nap záróeseménye a Szent László téren zajló ingyenes vetítés lesz, a kilátogatók az este 21.15 órától kezdődő programon megtekinthetik az eredeti István, a király rockoperát.

A hagyományokhoz híven idén is látható lesz majd néhány virágkocsi Nagyváradon azok közül, amelyek egy nappal korábban a Debreceni Virágkarneválon vonulnak fel. Idén négy virágkocsi fog állni a Szent László téren augusztus 21-én, hétfőn 10–18 óra között. Az egyik kocsi a Szent Koronát fogja ábrázolni, egy másik Debrecen és Nagyvárad közös kompozíciója lesz, a harmadik kulturális témát jelenít meg, a negyedik pedig egy kereskedelmi vállalkozás virágkocsija lesz. Hétfő délután 14 órától a főtéren felállított színpadon óránként különböző műsorok várhatók: látható lesz a debreceni Hajdú Néptáncegyüttes és a Nagyvárad Táncegyüttes is, továbbá két mazsorettcsoport is fellép este 18 óráig. A virágkocsik a megye több településére is eljutnak majd idén is.

Anjou – színházi előadás nemzeti ünnepünkön

A nagyváradi Magyar Kulturális Napok keretében tehát színházi előadásra is sor kerül a nagyváradi Szigligeti Színházban augusztus 20-án, 17 órától. A budapesti székhelyű Udvari Kamaraszínház előadásában bemutatásra kerül az Anjou – A liliom útvesztői című kétfelvonásos dráma. A darabot írta és rendezte a Jászai Mari-díjas Andrási Attila.

„A bonyolult jellemeket felvonultató és intrikákkal átszőtt darab a magyar történelem kalandregénybe illő fejezetét mutatja be a történelmi hitelesség igényével, pazar jelmezekkel és díszlettel. A jelmezek és a különleges díszletmegoldások átemelnek egy időben ugyan távoli korba, de az emberi vonások, az ábrázolt dilemmák és a megjátszott tétek szempontjából nagyon is a mában érezhetjük magunkat. A speciális multimédiás technikával kiépített díszletben Zsoldos Béla Liszt Ferenc-díjas zeneszerző műveire bomlik ki az előadás, melyet mi, nézők a nápolyi udvar lakóiként nézhetünk végig” – áll az előadás ismertetésében.

Az ingyenes előadásra a Kálvin János utca 1. szám alatt, a Magyar Polgári Egyesületnél lehet jegyeket igényelni minden nap 10–14 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában