Augusztus 20.

2023.08.10. 17:46

Rockopera és kenyérszentelés is lesz a magyar államalapítás ünnepén

Gazdag programkínálattal, többek között vásárral, vetítéssel és színházi előadással várják az érdeklődőket augusztus 19–21. között a nagyváradi Magyar Kulturális Napokra. A magyar államalapításhoz és az új kenyér ünnepéhez köthető eseménysorozatról annak szervezői, Csomortányi István és Zatykó Gyula beszéltek.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Csomortányi István, a Bihar Megyei Tanács elnökének a tanácsadója kiemelte: „Augusztus 20. kezd komoly közösségi ünneppé válni Nagyváradon. Egyre több programot tudunk ebbe a néhány napba behozni”. A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a rendezvénysorozatot több civil szervezet, jelesül a Szent László Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Magyar Polgári Egyesület, az önkormányzat részéről pedig a Visit Oradea Egyesület szervezi. Zatykó Gyula, Nagyvárad polgármesterének a tanácsadója elmondta, hogy immár ötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Kulturális Napokat. Az első években szeptemberben tartották a rendezvényt, de az ő javaslatára áttették ezt az ünnepsorozatot a magyar államalapítás évfordulójának az időpontjára.

Fotó: Pap István

A szervezők ismertették a háromnapos programot. Augusztus 19-én, szombaton reggel nyolc órától kézműves vásár kezdődik a Szent László téren. Az idén újdonságnak számít majd az, hogy „kettő az egyben lesz” – fogalmazott Csomortányi István, mert egyben lesz megtartva a bihari, illetve az érmelléki termékek vására, egy óra után pedig a főtéren lesznek a kézművesek is. „Ennyiféle portékát még nem tudtunk felsorakoztatni, jelen állás szerint 70 standra számítunk” – jegyezte meg Csomortányi, aki hozzátette, hogy szombaton gyermekprogramokkal is várják a családokat, az estét pedig gyermekkoncert zárja. A vásár vasárnap és hétfőn is várja majd az érdeklődőket délelőtt tíz órai kezdettel. Vasárnap szintén lesznek gyermekfoglalkozások délután két óráig, emelte ki Zatykó Gyula. Délután öt órától a színházban az Udvari Kamaraszínház adja elő az Anjou – A liliom útvesztői című előadást, melynek írója és rendezője Andrási Attila, a kamaraszínház igazgatója. A túljelentkezés elkerülése érdekében hétfőtől munkanapokon 10–14 óra között ingyenes meghívókat lehet igényelni az EMNP Kálvin utca 1. szám alatti székhelyén. Az előadás időtartama mintegy 2 óra 15 perc, és akik kijönnek a színházból, részt vehetnek az este fél nyolctól a Bémer/Ferdinand téren kezdődő kenyérszentelésen. A Bémer téren egyébként a kenyérszentelés előtt néptáncműsor lesz, majd a történelmi egyházak képviselői az ebben az évben learatott és adományozott búzából készült új kenyeret megszentelik és a megjelentek között szét is osztják. Csomortányi István kiemelte: a jótékonysági akció egész évben folytatódik, ugyanis az adománybúzából készült lisztet szétosztják gyermekvédelmi intézményeknek. A vasárnapi nap záróeseménye a Szent László téren zajló ingyenes vetítés lesz, a kilátogatók az este negyed tíztől kezdődő programon megtekinthetik az eredeti István, a király rockoperát. Zatykó Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy a filmvetítés előtt a Nagyváradi Állami Filharmónia ad koncertet a főtéren, de ez az esemény nem a Magyar Kulturális Napok keretében zajlik majd.

A hagyományokhoz híven idén augusztus 21-én is látható lesz néhány virágkocsi Nagyváradon azok közül, amelyek egy nappal korábban a Debreceni Virágkarneválon vonulnak fel. Az idén négy virágkocsi fog állni a Szent László téren délelőtt tíztől este hat óráig. Az egyik kocsi a Szent Koronát fogja ábrázolni, egy másik Debrecen és Nagyvárad közös virágkocsija lesz, a harmadik kulturális témát jelenít meg, a negyedik pedig egy kereskedelmi vállalkozás virágkocsija lesz. Hétfő délután két órától a főtéren felállított színpadon óránként különböző műsorok várhatók: látható lesz a debreceni Hajdú Néptáncegyüttes és a Nagyvárad Táncegyüttes is, továbbá két mazsorettcsoport is fellép este hat óráig. A virágkocsik egyébként a megye több településére is eljutnak majd. „Én csak örülök ennek, hiszen a nagyváradiak munkáját az egész megyében fogják élvezni az emberek” – fogalmazott Zatykó Gyula. A három napos eseménysorozat kapcsán végül Csomortányi István megjegyezte, kezd kerek egésszé válni Nagyváradon a magyar államalapítás, az új kenyér és általában a magyar kultúra ünneplése, hiszen nagyváradi civil szervezetek, a váradi önkormányzat együttműködésében jön létre ez a program „Ez egy olyan szerethető néhány nap lesz, hogy büszkék lehetünk arra, hogy Nagyváradon van magyar közösség” – fogalmazott.

Archív felvétel/Alexandru Nițescu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában