Beruházás

2023.08.01. 17:06

Nemcsak megújul, hanem teljesen átalakul a nagyváradi Fő utca

A Nagyváradi Helyi Tanács hétfői ülésén jóváhagyták a Fő utcának a Sztaroveszky (Magheru) út és a vasúti pályaudvar közötti szakaszának a felújítására vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt, a műszaki-gazdasági mutatókat és a beruházás kisajátítási övezetét is.

A Bukarest-tér látványterve

Forrás: PMO

Pap István

Történik ez azt követően, hogy legutóbb a Sztaroveszky út felújítása kapcsán fogadtak el hasonló határozatot, ami azt jelenti, hogy teljes mértékben megújul a Baross (Dacia) híd és a vasútállomás közötti közúti főútvonal. A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester kifejtette, hogy a két beruházás összköltségvetése több mint 30 millió euró lesz, a Sztaroveszky út felújítása mintegy 16 millió euróba, a Fő utcáé pedig mintegy 18 millió euróba fog kerülni. A finanszírozási szerződések aláírása után még idén ősszel ki lehet írni a tendert és jó esetben jövő év nyarán vagy őszén el is lehet kezdeni a munkálatokat. A Fő utcát nemcsak felújítják, de át is alakítják: a vasútállomás előtti terület gyalogos övezet lesz, és a tér alatt egy 566 méter hosszú közúti aluljárót építenek. „Az állomás területe gyakorlatilag egy intermodális közlekedési csomópont lesz, mivel összeköttetés lesz itt a vonat, a villamos, a busz és más közlekedési eszközök között, és lesz egy parkoló is” – fogalmazott Florin Birta. A vasútállomás környékén busz- és taxiállomás is működni fog. A munkálatok a Fő utcának a Körös áruház és a Szent László utca közötti szakaszát érintik majd. A felújítás után külön busz- és villamossáv lesz, hogy a személyautók ne akadályozzák a tömegközlekedést. A beruházás magába foglalja a közút és a járdák felújítását, a busz- és villamosmegállók korszerűsítését és a Fő utca alatti közműhálózatok modernizálását is. Kicserélik továbbá az áramkábeleket tartó oszlopokat és a villanyoszlopokat, új utcai bútorzatot és biciklitartókat helyeznek ki. Újságírói kérdésre válaszolva Florin Birta elmondta, hogy a Körös áruház előtti teret nem bolygatják meg, hiszen azt nemrég újították fel. A projekt becsült költségvetése 92.696.799 lej áfa nélkül, és a Regionális Operatív Programhoz fogják benyújtani finanszírozásra. A megvalósíthatósági tervet egyébként a SC Someș-Top-Grup és a Costin și Vlad tervezőirodák készítették, melyek képviselői a tanácsülésen ismertették a projektet. Ahhoz képest, amit korábban Florin Birta elmondott, elhangzott az is, hogy ennek a projektnek a keretében 93 fát is elültetnek majd az út mentén, illetve az, hogy a projekt megvalósítása után mintegy a felére, azaz több mint 600 másodpercről körülbelül 350 másodpercre fog csökkenni az utazási idő a felújított útszakaszon.

A terv nem győzte meg a helyi tanács ellenzéki frakcióit. Liviu Mihai Sabău-Popa szociáldemokrata párti (PSD) tanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy a projekt készítői az utazási idő csökkenését ígérik, miközben a járművek a jelenlegi négy sáv helyett mindössze két sávon járhatnak majd a felújítás után, hiszen menetirányonként egy-egy sáv a buszoknak lesz fenntartva. Hozzátette, hogy az emberek főként személyautóval közlekednek, többek között azért is, mert a belvárosban sok tanintézmény közelében nincs se villamos-, se buszmegálló. Ezzel is magyarázható, hogy reggelente az Oltea Doamna Iskolától a Sztaroveszky útig húzódik a kocsisor, és ezt a problémát az útkorszerűsítési projektek nem orvosolják. „Ha az autóközlekedés az eddigi kettő helyett menetirányonként egy sávra szűkül, akkor mi lesz, hiszen most is a Magheruig tart a sor az Oltea Doamna Iskolától” – jegyezte meg. Válaszában Florin Birta azt mondta, hogy a buszsávot nem fogják akadályokkal leválasztani az autós sávtól, vagyis sürgős esetben az autósok ráhajthatnak majd a buszsávra. Hozzátette, hogy nincs annál jobb megoldás a közlekedés gördülékenyebbé tételére, mint az, amit a tervezők kidolgoztak.

Adrian Madar PSD-s tanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy az egymáshoz kapcsolódó két felújítási projekt megvalósítása után továbbra is torlódások lesznek, hiszen a menetirányonkénti egy autós sávval rendelkező utak mind a Baross hídnál, mind pedig a vasútállomás után, a Ștefan cel Mare úton négysávos utakba futnak majd bele, ráadásul a felújított útszakaszokon zebrák is lesznek, amik szintén lassítani fogják a forgalmat. A helyi tanácsos hiányolt továbbá egy másik, olcsóbb tervezet-variánst is, például nem vette számításba a terv azt, hogy mennyibe kerülne a beruházás akkor, ha a közműhálózatokat nem kellene elköltöztetni. Megjegyezte azt is, hogy a két munkálat értékét jelenleg mintegy 40 millió euróra becsülik, de „valószinűleg lesz az 70 millió is” – fogalmazott. Florin Birta válaszában megjegyezte, hogy a korábbi munkálatok költségeinek a növekedése sem az önkormányzaton múlott, és most sem lehet előre látni azt, hogy milyen árak lesznek a jövőben. Ami pedig a közműhálózatot illeti, érdemes most felújítani azt is, mint hogy csak az utakat újítsák fel, amelyeket aztán pár éven belül feltörjenek, hogy korszerűsítsék a vezetékeket. „Ha most kicseréljük a hálózatot, akkor húsz-harminc évig nem lesz gondunk vele” – tette hozzá. Az RMDSZ-es Szabó József azt kifogásolta, hogy magában a megvalósíthatósági tervben szerepel az, hogy egyes kereszteződéseknél a felújítás után nem hogy csökkenni, de nőni fog a menetidő: például a Pasteur utcában és a Múzeum utcában lehet menetidő-hosszabbodásra számítani. „De ha nem tudjuk garantálni azt, hogy gyorsabban fogunk haladni, akkor minek építünk aluljárót, ami nem oldja meg ezt a problémát” – tette fel a kérdést. Végezetül Sabău-Popa megjegyezte azt is, hogy amennyiben jövőre megkezdődik ez a munkálat, illetve a Vitéz (Decebal) úti közúti aluljáró építése is, akkor Nagyvárad belvárosában gyakorlatilag évekig nem lehet majd autóval közlekedni. A hosszas vita után a helyi tanács liberális többsége megszavazta a határozattervezetet, a PSD és az RMDSZ tartózkodott, illetve a terv ellen szavazott.

Forrás: PMO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában