Gyász

2023.08.06. 12:23

In memoriam Barbu Márta

Szőke Ferenc

Bár betegeskedése és kora előrevetítette, hogy egyszer bekövetkezik a távozás, mégis megrázó és döbbenetet keltő volt a hír számunkra, akik tiszteltük és szerettük a nagyszerű embert és pedagógust, Barbu Mártát. Több évtizeden át nevelte és tanította a gyerekeket Margittán, éppen abban a korban, amikor a legfontosabb az életre való felkészítés. Nem „csak” tanítónő volt, hanem második anyja, oltalmazója is a reábízott kisiskolásoknak. Sok száz gyermek kapta meg tőle az alapokat, tudásban és neveltetésben egyaránt. Szerette a hivatását és a gyermekeket, munkáját magas szinten, kiemelkedő szakmai tudással, alázattal végezte. Ha fegyelmezett, azt is szeretettel tette, a jó cél érdekében. Ars poeticáját József Attila soraival fogalmazta meg: „dolgozni csak pontosan, szépen, / ahogy a csillag megy az égen, / úgy érdemes.” Ennek maximális mértékben eleget tett. Szívesen segített fiatalabb pályatársainak, a szülőknek, vagy bárkinek, aki megkérte rá. Munkatársak, szülők, tanítványok, mindnyájan nagyon szerették és tisztelték. Ezt a tiszteletet pedig nem kellett kikövetelnie, mert munkásságával kiérdemelte.

 

Fájó szívvel búcsúzunk Márta nénitől, akit, bár távozott közülünk, emléke, életpályája feledhetetlenné tesz. Talán nincs is olyan család a városban, melynek legalább egy korosztályát ne tanította volna. Az elméleti oktatáson túl nemzettudatra, anyanyelvünk, hagyományaink tiszteletére, ápolására is megtanította a reábízott fiatalokat. Két leánygyermekét, Mártát és Editet szintén nagyszerű emberekké nevelte, akik közül a fiatalabbik, Edit folytatta a pedagógusi hivatást.

Barbu Márta 1934. december 22-én született Margittán. Tanulmányai végeztével hazatért és itthon tanított nyugdíjba vonulásáig. Utána sem tétlenkedett, mivel óvónőhiány miatt elvállalta a gyermekek oktatását, felügyeletét az RMDSZ óvodában. Az Árpád-házi Szent Margit Nőszövetség munkájában is tevékeny részt vállalt. A Horváth János Társaság kulturális programjainak állandó és tevékeny résztvevője volt. Ha kulturális eseményről, hagyományőrzésről, szavalóversenyről, irodalmi estről volt szó, akkor Márta néni biztos jelen volt. Idősebb korában is jó példát mutatott a fiataloknak, egy-egy szép vers elszavalásával. Nehéz lenne felsorolni, mi mindent valósított meg hivatásában és iskolán túli tevékenységében. Néhány sikert azért kiemelnék: a Márta néni által betanított bábelőadással 1974-ben országos II. helyezést értek el, 1978-ban a modern táncuk megyei I. díjat kapott. 1982-ben országos első helyezést ért el az a jelképes tánc, amelyről tévéfelvétel is készült. 1983-ban egy másik tévéfelvétel készült a margittai esztrád műsor bemutatásával. Éveken át tanította néptáncra tanítványait ingyen és bérmentve. Munkájának legnagyobb elismerése az, hogy mindenki szeretettel és tisztelettel emlékezik rá. Ezen túl kitüntetéseket is kapott: „Kitüntetett tanító” cím és oklevél a Romániai Magyar Pedagógusszövetség részéről, Ezüst gyopár-díj a margittai RMDSZ-től, Magyar Kultúra Életműdíj, Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin részéről a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetés, melyet nagy elhivatottsággal végzett tanítói és népművelői munkája, valamint a közösségi összetartozás megerősítésében vállalt szerepe elismeréséért kapott. 2023. augusztus 1-én fejezte be földi életét és adta vissza lelkét Teremtőjének.

Életvitelét, kiterjedt munkásságát, meggyőződéses istenhitét ismerve tudjuk, hogy csak jó helyre kerülhet, melyet kiérdemelt. Valamennyien azt kívánjuk, nyugodjon békében új lakhelyén! Mi mindig jó szívvel fogunk emlékezni rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában