Szüret

2023.08.23. 08:24

Hagyományéltető szüreti bál lesz Siterben

A hagyományokhoz híven augusztus 26-án, szombaton ismét szüreti bálra kerül sor a siteri kultúrotthonban.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Lakatos Éva

A szőlőművelés, a szőlő és a bor kultúrája az emberiség egyik legősibb, és a mezőgazdaság területén leginkább munka- és tudásigényes foglalkozása. A szőlő egész évben odafigyelést, ápolást, sokféle, szakértelemmel végzett munkát igényel, csak így várható el megfelelő mennyiségű és minőségű termés. Az évszázadok során legendák, hiedelmek, énekek és szabályok sokasága kapcsolódott a szőlőkultúrához magyar földön is. Ez tükröződik a végső munkafázissal kapcsolatos szokásokban, hiszen az érett szőlőfürtök összegyűjtése és musttá való feldolgozása, vagyis a szüret a csúcspontja a szőlőtermesztés folyamatának. A szüretnek vidékenként eltérő meghatározott időszaka, napjai voltak, de a munkát muindenhol a szüreti mulatság, bál zárta. Ezen jellegzetesen magyar, azon belül hegyközi hagyományok felidézése és életben tartása a célja a siteri szüreti bálnak is.
Az esemény 11 órakor ünnepi istentisztelettel kezdődik, majd 13 órakor a siteri kultúrotthontól indul a csőszök lovas-szekeres hívogatása a Siter–Tóttelek–Hegyközcsatár útvonalon, tánccal és zenével  invitálva az esti mulatságba. A 20 órakor kezdődő bálban a jó hangulatról a Sláger Boys zenekar gondoskodik, de a jelenlévőket büfé is kiszolgálja és tombolajegyet is válthatnak. A bálba a belépő 5 lejbe kerül, a szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában