Közlemény

2023.07.12. 09:06

Újabb ingyenes könyvek igényelhetők az RMDSZ Bihar megyei szervezeténél

Közlemény

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének székházában újabb könyvek igényelhetők ingyenesen, köszönhetően a megyei RMDSZ és a Holnap Kulturális Egyesület együttműködésének. A könyvrajongók és az irodalom szerelmesei hétköznap 10 és 16 óra között tudják igényelni az alábbi műveket.

Bíró Péter: Váradtól Váradig
Bíró Péter regényes visszaemlékezése a Pece-parti Párizs hatvanas-hetvenes évekbeli világát idézi meg, bepillantást engedve Bukarestbe, Kolozsvár egyetemi világába, egy bihari román falu családi körébe, valamint a prágai tavasz leverésének drámai napjaiba. Az öniróniával fűszerezett regény drámaiságot és történelmi kontextust is magában hordoz, feltárva egy nagyváradi magyar zsidó család mindennapjait a Ceaușescu-féle Romániában.

Biró Árpád Levente: Mesék a paraván mögül
Biró Árpád Levente új könyve a nagyváradi művészi bábjátszás első négy évtizedét dolgozza fel. A hiánypótló mű nemcsak báb- és színháztörténeti érdekességeket kínál, hanem emlékeztet arra, hogy a bábszínháznak mindig is harcolnia kellett létjogosultságáért. A kötetben megtalálhatók a váradi bábszínház teljes repertoárjának részletei, korabeli képek, valamint az alkotói portrék fejezet, amelyben a bábszínház meghatározó személyiségei kapnak helyet.

Zsehrénszky István: Marad(j)unk ebben
A 2021 tavaszán elhunyt szerző jegyzeteiből összeállított kötet, amely a színház, a könyv és a közélet témáit járja körül. Zsehrénszky István szenvedélyes igazságérzete és az értékek iránti elkötelezettsége jelenik meg a Bukaresti Rádió magyar adásában elhangzott szövegekben. Az értékes szövegek a valódi újságírást és az igaz szó teremtését hivatottak továbbra is támogatni.

Bíró Árpád Levente: Első felvonás
Bíró Árpád Levente érzékeny és rafinált színpadi szövegeivel kis kerek történeteket mesél el. Az egyfelvonásosok, drámavázlatok és színpadi szkeccsek a környezetünkben élő emberekre koncentrálnak. A szerző figyelmesen megfigyeli és megérti honfitársait, és ezt az empátiát és humort hozza át műveiben.

Covaciu Norbert: Az a fél flakon sör
Covaciu Norbert debütkötete rövid történetekből áll, amelyek többnyire a jelenben játszódnak. Az érmelléki születésű szerző érdekes karakterek és hétköznapi hősök mellett olyan neves írókról is megemlékezik, mint Diósyné Brüll Adél és Boncza Berta.

Mihók Tamás: Rizómazaj
Mihók Tamás kötetének versei az emberközpontú gondolkodás és az ökoszisztéma szétválaszthatatlanságára fókuszálnak. Az antropomorfizáció és dehumanizáció képei, valamint az imaginatív játék az átváltozásokkal a széles körű létezők közötti kapcsolatot tárja fel. A kötet versei érzékeltetik az emberi szerep csökkenését az ökoszisztéma egészén belül.
Az RMDSZ Bihar megyei szervezete fontosnak tartja a kulturális élet támogatását és az irodalmi alkotások promoválását. Az ingyenes könyveknek köszönhetően a nagyváradi közösség tagjai még szélesebb körű hozzáférést kapnak a legújabb irodalmi művekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában