Kölcsön

2023.07.01. 10:29

Újabb hitelhez folyamodik Várad

Ciucur Losonczi Antonius

A legutóbbi helyi tanácsülésen átment az a határozati javaslat is, miszerint a nagyváradi polgármesteri hivatal 100 millió lejes kölcsönt vegyen fel a beruházási munkálatoknak a finanszírozására, mely összeg nagy része utóbb el lesz számolva európai uniós vissza nem térítendő támogatásokból, az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR). 

A közgyűlésen Florin Birta polgármester magyarázatképpen összehasonlította a 2016-os, szerinte hasonló helyzetet a mostani, 2023-sal abból a szempontból, hogy mindkét évben egy-egy uniós finanszírozási ciklus zárult le. Hozzátette azonban, hogy míg 2016-ban a város eladósodási szintje 46,20 százalékos volt, addig az önkormányzat becslései szerint ez a 2023-2025 között időszakban a saját bevételi forrásokhoz viszonyítva csupán 29,90 százalékos, vagyis a megengedett szint alatti lesz. Ugyanakkor pedig hét évvel ezelőtt nem létezett a PNRR. 

A kölcsönre az önkormányzat úgy szerződött, hogy két évig hívhatja le belőle a szükséges pénzösszeget, ezt követően pedig nyolc éven keresztül fizeti vissza a hitelt. A három beruházás, melyekre költeni akar a hitelből, összesen 263,1 millió lej értékű: a Váradszőllősön bevezetendő geotermális energiával való fűtésrendszer kiépítése (108,5 millió lej), egy napelempark létesítése a Püspöki (Matei Corvin) úton (81,4 millió lej), valamint egy intermodális közlekedési csomópont kialakítása Biharpüspökiben (73,2 millió lej).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában