Ajánló

2023.07.13. 13:30

Megjelent a VÁRAD júliusi száma

Közlemény

A Nagyváradon szerkesztett és kiadott irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat 22. évfolyama 7. számának kezdő anyaga „a magyar irodalomtörténet lelkiismerete” titulussal méltán kitüntetett, nemrég elhunyt Pomogáts Bélának állít emléket. Literatúránk egyik legnagyobb értékőrzője és értékfelmutatója volt ő, a határokon túli magyar irodalom utazó nagykövete, akinek gazdag életműve grandiózus kultúrmisszióként vonul be nemzeti örökségünkbe. A tíz évvel ezelőtt Nagyváradon, a X. Partiumi Írótáborban elhangzott kisesszéjének újraközlésére a Restitutio in integrum sorozatban kerített sort a szerkesztőség.
Kocsis Csaba művészinterjúja a Györfi szobrászdinasztia püspökladányi tagját, Lajost hozza olvasóközelbe, Goron Sándor irodalomtörténész egy „merész vállalkozást” méltat: William Shakespeare összes szonettjének magyar fordítását, az érmihályfalvi kortárs költő, Szilágyi Ferenc Hubart kevéssé ismert munkáját.
Verssel ezúttal Eszteró István, Oláh András, B. Mihály Csilla, Márton Károly van jelen a lapszámba, de ebbe a sorba illik Nótáros Lajos huszonöt haikuja is. A prózai írások szerzői: Szentpáli Gavallér Zsuzsa, Tóth Ágnes, Szentgyörgyi László, Besenyődi Judit.
Tóth Hajnal egy fiatal képzőművész nagyváradi bemutatkozásáról ír: Marian Noémi Éva Belső tükröződések címmel állított ki a Tibor Ernő Galériában. Nem mellékesen az ő művei illusztrálják a friss folyóiratszámot.
Zenei témájú Tóth Gábor és Molnár Judit írása: előbbi a Ch. F. D. Schubart nevű Mozart-kortárs zenekritikusról rajzol érdekes pályaképet, utóbbi az ifjú Kaganovskiy házaspárral, Arturral és Eszterrel készített rövid interjút. Szintén muzsikus a lapszámban következő írás főszereplője: Báder Olivér dzsesszgitáros, aki két budapesti kollégájával új projekttel mutatkozott be „örök visszatérőként” a műfaj kedvelői előtt.
Fried Noémi Lujza könyvismertetése a híres elméleti fizikus, Stephen Hawking Rövid válaszok a nagy kérdésekre című, 2018-ban, már halála után megjelent művéről szól, Szombati-Gille Tamás pedig ezúttal A bálna című filmdrámát ajánlja a mozgóképek kedvelőinek.
Farkas László helytörténeti sorozatában a híres román hegedűművész és komponista, George Enescu 1927-es nagyváradi fellépéseiről ír a korabeli magyar sajtó beszámolóiból merítve, anekdotikus elemeket is beemelve az érdekes korrajzba.
A Várad júliusi száma megrendelhető a varadszerkesztoseg@gmail.com e-mail címen, amelyen előfizetés is eszközölhető. A megrendelők a folyóiratot postán kapják meg, a korábban megjelent lapszámok a Varad.ro honlapon is megtalálhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában