Beszámoló

2023.07.06. 09:45

Hatvanban és Hollókőn jártak a partiumi magyar nyugdíjasok

Június utolsó hetében a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének tagjai felkeresték a Széchenyi Zsigmond nevét viselő Vadászati Múzeumot és a Cserhát hegyei között húzódó, a Világörökség részét képező palóc települést, Hollókőt.

Anderkó Katalin

Hatvan központjában áll a Grassalkovich-kastély, amely a település legrégebbi épülete, a 18. század második felében épült, majd többször átépítették. A második világháború után különböző intézményeknek adott otthont, a felújítás után 2012-től falai közt működik a Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Magyar Vadászati Múzeum. A vadász- és halászmesterségek eszközeinek fejlődési szakaszai, a Kárpát-medence jellegzetes vadai, madarai, a rekordméretű harcsa, a karapancsai gímbika trófeája, a modern vadászmesterség, a trófea központú vadászat bemutatása maradandó élményt nyújtott. A Széchenyi Zsigmond emlékszobában a híres vadász, utazó, író életével és tevékenységével is megismerkedhettünk. Négy kontinensen vadászott: Európában a Kárpátokban, Indiában, Alaszkában és kilencszer Kelet-Afrikában. Vadászélményeit könyveiben örökítette meg, mint például a Csui!…, az Alaszkában vadásztam, az Elefántország, az Afrikai tábortüzek stb.

A hollókői vár egy 400 méteres sziklán áll, amelyet a Kacsics nemzetség kezdett építeni a tatárdúlás után. A vár első írásos említése 1310-ből való. A várat több alkalommal kibővítették, megerősítették: kaputornyot, vízgyűjtőt, megnövelték két emelettel, beépítették a belső udvart, beboltozták a pincét. Két alkalommal került török kézre, másodjára 1663-tól 20 évig tartott. Hollókő-Ófalut egyutcás faluszerkezet jellemzi. A település 56 védett lakó- és gazdasági épületet és egy Szent Márton nevét viselő katolikus templomot foglal magában. A falu többször leégett, az 1909-es tűzvész után a palóc népiépítészet jegyében vályogfalú, fatornácos, cseréptetős házakat építettek. A Falumúzeum, a Tájház részletesen bemutatja a palóc népi kultúrát, amely a múlt század hangulatát idézi, ahol még a hagyományok élnek. Ismeretekkel felvértezve, kissé elfáradva érkeztünk haza. Kirándulótársainknak köszönjük az együtt töltött szép napot!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában