Tanácsülés

2023.07.31. 17:42

Etnikai síkra terelt helyi tanácsi vita

A magyar közösséget is belekeverték a hétfői nagyváradi helyi tanácsülésen az ideiglenes piacokról szóló heves politikai vitába.

Pap István

Az utóbbi idők leghevesebb politikai vitája zajlott le a hétfő délutáni nagyváradi helyi tanácsülésen egy látszólag nem fajsúlyos kérdésben: az ideiglenes piacok megszervezésének és működtetésének az ügyében. Az eset előzménye az, hogy Liviu Mihai Sabău-Popa, a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi tanácsi frakciójának a tagja kidolgozott egy szabályzat-tervezetet arról, hogy a város lakónegyedeiben ideiglenes piacokat lehetne működtetni, ahol a Bihar megyei termelők árusíthatnák az általuk megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket, de a városvezetés hónapok óta következetesen elutasítja a tervezetet. Legutóbb arra hivatkozva vette le a városvezetés a napirendről a javaslatot, hogy a szabályzat-tervezetről nem tartottak közvitát. Most viszont mégis napirendre tűzték, igaz, a szakjelentésben azt javasolja a városvezetés, hogy ne fogadja el a tanács az előterjesztést. Most Sabău-Popa kérte a tervezet levételét a napirendről éppen a városvezetés érvére hivatkozva, miszerint nem lehet addig egyetlen szabályzatról sem szavazni a helyi tanácsban, amíg azt nem előzi meg közvita. A liberális többségű városvezetés leszavazta Sabău-Popának ezt a felvetését.

Piac és etnikum

Az igazi haddelhadd a napirendi pont vitáján kezdődött. A tervezethez csatolt szakjelentésben „több logikai törés van, mint egy motorkerékpároson, aki 100 kilométer/órás sebességgel balesetezik!” – indította támadását Liviu Mihai Sabău-Popa. A szakjelentés utal arra, hogy már van egy szerződés más entitásokkal (a Bihar Megyei Tanáccsal – szerk. megj.) ideiglenes piac szervezésére, így nem indokolt még egy ilyen jellegű szabályzatot elfogadni, csak, mint azt Sabău-Popa jelezte, a hivatkozott anyag nem tartalmaz semmiféle szabályzatot, az nem más, mint egy elvi megegyezés a felek között. Az a tény pedig, hogy a Szent László téren tartanak is ilyen piacokat, annak bizonyítéka, hogy lehet ilyesmit szervezni a városban, csak akarat kell hozzá. A városvezetés kikérte a váradi piacokat működtető közterület-fenntartó véleményét is ebben a kérdésben, és a Liviu Andrica igazgató által aláírt dokumentum nem kevesebbet állít, mint azt, hogy az effajta ideiglenes piacok kárt okoznak az ADP által működtetetteknek. „Ez azt jelenti, hogy a nagyváradi önkormányzat kárt okoz az ADP-nek, amikor a főtéren ideiglenes piacokat szervez” – jegyezte meg Sabău-Popa, majd egyre hevesebben így folytatta: „Arra gondoljanak, hogy mi az előterjesztés, ne pedig arra, hogy ki az előterjesztő! Ha maguknak ez a bajuk, akkor én kijelentem, hogy a PNL-től másoltam a szabályzatot. Mit zavarja önöket az, ha jönnek a bihari gazdák, hogy eladják itt a termékeiket? Az őstermelők nem tudnak asztalhoz jutni a piacokon az üzérek miatt. A váradiak akarják ezeket a mozgó piacokat, két hét alatt kétezer aláírást gyűjtöttünk. Az üzérek tartják ellenőrzésük alatt a piacokat, önök most eldönthetik, hogy a váradiak vagy az üzérek pártján állnak!” Válaszában Florin Birta polgármester megjegyezte, hogy ilyen piacokat tartanak a városban a Szent László téren („de nem a lakónegyedekben!” – kiabált be Sabău-Popa), majd hozzátette, hogy amint elkészül a Cazaban úti, a váradszőllősi, illetve a Magnólia tér felújítása, akkor a Bihar Megyei Tanács majd beszerzi az árusításhoz használt asztalokat és lesznek a lakónegyedekben is ideiglenes piacok. „Senki nincs ezek ellen” – tette hozzá. Erre válaszolva Sabău-Popa azt válaszolta, hogy az említett terek felújítására vonatkozó városrendezési tervben az szerepel, hogy azoknak a tereknek más rendeltetésük lesz, ami ellentmond a polgármester mostani szavainak.

Furcsa párhuzam

Hozzászólt a vitához Adrian Madar PSD-s helyi tanácsos is, aki megjegyezte: „Önök elutasítják a PSD javaslatát, de elfogadták Ilie Bolojanét, aki az önök főnöke pártvonalon. Vagyis az önök döntése mögött kizárólag politikai indok áll. Pedig az emberek nem azt mondják, hogy nekik csak a központban kell piac, és csakis olyan piac kell, amit Bolojan és Birta úr csinál” – fogalmazott a politikus. Az addig is nyugtalankodó liberális helyi tanácsosok közül ekkor már többen bekiabáltak és az ülésvezető elnök is bele akarta fojtani a szót Madarba, aki ezt követően azzal állt elő, hogy a városvezetésnek ez a hozzáállása arra emlékezteti őt, ami a jugoszláviai háború idején történt, amikor egy-egy településen a többség elűzte a kisebbséget, és még a házaikat is lerombolták, hogy nyomuk, emlékük se maradjon. Florin Birta nem hagyta szó nélkül ezt a megjegyzést. „Effajta hasonlatokkal élni nagyon súlyos vád. Nagyváradon egyetlen kisebbség van, a magyar (a zsidó és a roma kisebbségről nem vesz tudomást az elöljáró – szerz. megj.), és nem lehet ilyet állítani, hogy a magyar kisebbséget elűzik innen” – mondta. Madar válaszában kifejtette, hogy ő arra a mentalitásra utalt, hogy a város politikai többsége nem vesz figyelembe semmit abból, amit a politikai kisebbség javasol. Ezen a ponton hozzászólt a vitához Szabó József, az RMDSZ-frakció vezetője is, arra kérve a feleket, hogy fejezzék be ezt a vitát, ugyanakkor megjegyezte, hogy a jövőben az RMDSZ is fog határozat-tervezeteket javasolni, hogy lássák, mi lesz ezeknek a sorsa. A heves vita végén, mint ahogy az várható volt, a liberális többségű helyi tanács leszavazta a PSD javaslatát, amelyet egyébként az RMDSZ is támogatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában