Postaláda

2023.07.19. 14:20

Barátjuknak fogadták „Föld bolygócskát” az ovisok

Rozsnyai Mónika óvodapedagógus
Föld bolygócska, a barátunk és időutazás témában indult játszóház a nagyváradi 25. számú óvodában Barta Renáta és Rozsnyai Mónika óvodapedagógusok irányításával. A kétheti témát a gyermekek ihlették az év közben zajlott tevékenységek alapján. A Föld bolygót barátjuknak fogadták, kitartóan védelmezték és szomorúan becézgették, ha bántódás érte valaki részéről.

 

Az időutazás téma nagy szabadságot adott arra, hogy minden gyermek fantáziája szárnyra kapjon. A gyermekek szívesen utaznak különböző időkbe, helyekre, színessé, változatossá téve mindennapjaikat. Az első héten megértették, mi szükséges ahhoz, hogy Föld bolygócska, a barátjuk boldog legyen s vele együtt ők is. Jelszavunk a tiszta levegő, tiszta Föld, tiszta víz, tiszta élet volt, mely szavak minden napra nyújtottak tanulságot mindenkinek. A várkerti gyaloglás, mozgásos játékok, a jóga a tiszta levegőre irányították figyelmünket. Az újrahasznosítás is elnyerte a gyermekek érdeklődését, ezúttal hangszereket készíthettek újrahasznosítható anyagokból Egyed Ferenc hangszerkészítő segítségével. Emellett a gyermekek számos különleges hangszert ismerhettek meg, mint a kürtöt, a kobozot, a dorombot. Az öko-kosztümök készítése, majd bemutatása is megmozgatta fantáziájukat. Mindezek után nem maradhatott el a Tündérbál sem tündéri étkekkel, mely gyümölcsnyárs készítésére és Föld alakú sütik díszítésére is alkalmat adott. A közös ünneplés, tánc és móka mellett Föld bolygócska kvízjátékára is sor került. Az óvodások olyan kérdésekkel, problémahelyzetekkel szembesültek, amelyekkel a mindennapokban is találkoznak s ezen dolgok nagyban hozzájárulhatnak bolygónk védelméhez. Az ünneplés népi gyermekjátékokkal folytatódott Miklós János népdal- és néptáncművész közreműködésével. A hét utolsó napján a gyermekek szembesülhettek az olajjal és más anyagokkal végzett kísérletek során, hogy milyen károsodást okozhat akár egy csepp szennyeződés is, s melyek annak következményei.

 

A nyári játszóház második hetében útra keltünk, hogy térben és időben is utazhassunk. Az időkaput átlépve a műhó kísérlet révén a jégkorszakba landolhattak majd az időgép segítségével az űrbe repülhettek. Utazásuk során csillagképeket figyelhettek meg, melyeket el is készítettek majd meteoritoktól óvhatták Földünket. Az otthonra kapott időkapszulába pedig számukra értékes kincseket gyűjthettek. Hétmérföldes csizmával tovább jártuk a világot királyok, hercegnők, lovagok korába, hol próbatételek sora várta őket. A Félixfürdőbe tervezett kirándulás az indiánok, majd cowboyok életével ismertette meg az óvodásokat. Nem hiányozhatott e napon a számháború és a futóverseny sem. Másnap a kalózok világába csöppenhettek, ahol Birtalan Katalin bábművész Bóbita gyermekdalát tanulták meg és adták elő a gyermekek az elálmosodott kalózok nagy keserűségére. A kalózdobáló, a kalózos szendvicsek vagy a horgonytekerő verseny is nagy siker lett az óvodások körében. Az időutazó hét Perei Zoltánnak, a Pusztai Farkasok Ordas nemzetiség tagjának hagyományőrző íjászbemutatójával végződött. A gyermekek kipróbálhatták az íjászatot és ezután régészkedéssel folytatták a napot, dinoszaurusz csontokat keresgélve.

A két hét alatt a gyermekek rengeteg információval bővítették ismereteiket tapasztalás útján. Fejlődhettek szociális képességeik, olyan érzéseket élhettek át a játékok közben, melyek erősíthették önbizalmukat, fejlesztették személyiségüket. Bátran kiállták a próbákat, legyőzték félelmeiket az akadályok előtt. De türelmesek, megértőek lehettek egymással a közös munkát igénylő játékok során. A közös fellépés, a nemes szándék, nemes küzdelem, az egymásra való odafigyelés pozitív érzelmeket erősített meg bennük. S végül, de nem utolsó sorban, hősökké válhattak minden nap, védelmezve bolygónkat a tiszta élet reményében.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában