Összejövetel

2023.07.03. 14:48

Adóügyekkel ismerkedhettek az RMKT ülésén

A nyári szünet előtti utolsó összejövetelét tartotta június 28-án, múlt szerda este a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) nagyváradi szervezete. Folytatódott az a sorozat, melynek keretében sikeres, vezető pozíciókban levő magyar embereket mutatnak be annak bizonyítékául, hogy kemény munkával eredményeket lehet elérni.

Ciucur Losonczi Antonius

A meghívott Fándly Marius adószakértő, az adóhatóság helyettes vezetője volt, aki 2005 óta tölt be különféle tisztségeket a Bihar megyei közpénzügyek topmenedzsmentjében. Az érdeklődőket Szabó Géza, az RMKT váradi elnöke köszöntötte, arra hívva fel a figyelmet, hogy bárki a társaság tagja lehet, végzettségtől, nemtől és nemzetiségtől függetlenül, ha érdeklődik a gazdasági jellegű témák iránt.

A pódiumbeszélgetésen szóba került egyebek mellett az, hogy miként fogadták Fándly Mariust az adóhivatalban, amikor 30 évesen az ország legfiatalabb aligazgatója lett; milyen módon változott az évek folyamán a fiskális intézményben a munka (például míg 18 évvel ezelőtt 650-en dolgoztak és kézi kartotékokban vezették az adónyilvántartást, napjainkban csupán 464-en és az ügyintézés elektronikus; mostanság már nincs sorban állás, kivéve azt az egyetlen napot, mely annak a határideje, ameddig a nem bérből és fizetésből élő magánszemélyek le kell hogy adják az adóbevallásukat), és miért határozható meg az adózás úgy, mint a szükséges rossz, ami fenntartja az államot, a szervezett társadalom működésének áraként.

A meghívott beszélt ezután arról, hogy 2023. január 1-től több jövedelemmel kapcsolatos változás és adóváltozás is életbe lépett: csaknem 18 százalékkal nőtt a bruttó minimálbér, a nyugdíjak is 12,5 százalékkal emelkedtek, életbe léptek az adóemelések is, és a kormány növelte a mikrovállalkozások és az egyéni vállalkozások adóterheit. Az adóváltozások közt egyaránt vannak pozitívak és negatívak is, magyarázta. Egyebek mellett szó esett a mikrovállalkozások jövedelemadójáról, a HORECA-szektor speciális adójáról, a borravaló megadóztatásáról, az osztalékadóról, az IT-ágazatban dolgozók bérének, illetve a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmek a megadóztatásáról, az áfát érintő változásokról, a POS-terminálok használatáról a kisboltokban, a minimálbérről, az egyéni magánvállalkozók adóterheiről, az e-Transport rendszerről, a 2023-as adóplafonokról stb.

A jelenlévők ugyanakkor megtudhatták azt is, hogy a Belényes vidéke országos bajnok az adóelkerülés tárgyú feljelentések ügyeiben, illetve Bihar megye éllovas a tekintetben is, hogy Bukarest után ebben a térségben indul a legtöbb csődeljárás.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában