Könyvbemutató

2023.06.28. 15:12

Traumafeldolgozó írásokról a Szent László Napokon

Szilágyi-Perjési Katalin írásaival ismerkedhettek meg az érdeklődők pénteken a 11. Szent László Napok záróhétvégéjén. A Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület szervezésében létrejött könyvbemutatón az író Sárember című kötetét mutatták be.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

János Piroska

A nagyváradi származású író kötete 2020-ban jelent meg elektronikusan az Algyői Könyvtér gondozásában, majd ugyanabban az évben a Gyevi Art Kulturális Egyesület támogatásával nyomtatott formában is napvilágot látott, illetve a Magyar Elektronikus Könyvtár (https://mek.oszk.hu/) felületén is elérhető. Mint ahogy az a könyvbemutatón elhangzott, a kötetben olyan novellák olvashatók, amelyek középpontjában egy-egy család, illetve város traumája áll. „Ebben a kötetben olyan jellegű novellák szerepelnek, amilyen a világ mostanában körülöttünk. A világ mostanában forrong. Ha belegondolunk, minden család életét elkísérik a forrongások. Voltak háborúk, forradalmak, családi és egyéni tragédiák, amelyek akarva-akaratlanul végigkísérik az életünket. (…) Úgy gondolom, ha sikerül kiírnom magamból, illetve sikerül elolvastatnom ezeket a történeteket, ezáltal lehetünk terheket magunkról. Nemcsak egy családnak, egy városnak is vannak terhei” – mondta el az író, akit Mészáros Varga Erzsébet egyesületi elnök kérdezett. Mint kiderült, a kötetnek személyes vonatkozása is van: már a borítón is egy olyan fotó szerepel, amelyen az anyai nagyapja által, a fogságból küldött vöröskeresztes lap látható. Ez a családi történet is bekerült a kötetbe, amelyben leírja, milyen traumát jelentett édesanyjának az, hogy hétévesen láthatta először az apját. Novella örökíti meg ugyanakkor azt a napot is, amikor ágyúöntés céljából elvitték a váradi Szent László templom harangjait. 

A könyvbemutatón hegedűn közreműködött Tufan Gabriel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában