Munkálatok

2023.06.21. 17:17

Nehézkes az ügyintézés a repülőtéren

Forrás: bihon.ro

BN-összeállítás

Amint az várható volt, komoly fennakadások keletkeztek a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtéren zajló bővítési és fejlesztési munkálatok miatt konténerekből kialakított utasfogadó helyszínen, különösen akkor, amikor viszonylag rövid idő alatt több repülőgép is leszáll. Laptársunk, a Jurnal Bihorean arról számolt be, hogy hétfőn rendkívül zsúfolttá vált a reptér, mert egy órán belül három járat is érkezett, és a leszállóknak nagyon sokat kellett várniuk az ellenőrzésre és a csomagkiadásra. Mivel a munkálatok az új terminálnál zajlanak, ezért az utasokat a régi terminálnál (T2) kihelyezett konténerekben fogadják. Így a külföldről érkező utasokat a határrendőrség munkatársai szintén a konténerekben ellenőrzik, és az emberek csak a hivatalos eljárás után vehetik át a poggyászukat. A Jurnal Bihorean hat utassal beszélt, akik hétfőn reggel jöttek vissza a nyaralásukból. Öten közülük azt mondták, hogy elégedetlenek a nagyváradi repülőtér által biztosított feltételekkel, egy váradi nő ellenben így fogalmazott: „Miért lennék elégedetlen? Ez átmeneti helyzet, mert a repülőtér fejlődik.” De a többi utas elmondásából az derült ki, hogy ezek a konténerek túl kicsik ahhoz képest, hogy mennyi utast kell itt fogadni.

Forrás: bihon.ro

„Sok mindent át kellene alakítani odabent. Nem vártunk sokáig a bevándorlási ügyintézésnél, de a házikók kicsik, nincs bennük levegő (…)” – mesélte egy nagyváradi nő, aki a gyerekeivel a konténer előtt álldogállt, míg férje a többi utassal összezsúfolódva várta a csomagjait.

A legfőbb gondot az jelenti, hogy az utasoknak közel egy órát kell várniuk a csomagjaikra a konténerben. „Nevetséges, ami ott folyik. Amikor bemész a konténerbe és a bevándorlási részhez érsz, teljes a káosz, mert a hely rendkívül kicsi. Aztán a poggyászoknál is nagyon szűkös a hely. A szalag nagyon kicsi, és mindenki ott tolong előtte. Azt hiszem, én egy órát várakoztam” – nyilatkozta laptársunknak egy nagyváradi férfi. Egy másik utas azt mesélte, hogy az iratait húsz perc alatt kezelték, de a csomagjai ötven perc után sem érkeztek még meg. Mivel a konténerek kicsik, ezért a családokból egy-egy családtag áll sorba a poggyászokért, mert mindenki nem férne el odabent.

Forrás: bihon.ro

A munkálatok miatt parkolóhelyhiánytól is szenved a váradi repülőtér, főként a nyári szezonban induló charterjáratok nagy száma miatt lett ott nagy a zsúfoltság. Hétfőn reggel még a zöldterületen is parkoltak gépkocsik. A repülőtér vezetősége a múlt héten jelentette be, hogy az utasok az Era Parkban hagyhatják autóikat, és onnan ingyenes buszjárattal juthatnak el a reptérre.

Az utasok fogadására szolgáló konténereket a terminál bővítésével megbízott kivitelező állította fel, nyilatkozta Răzvan Horga, a reptér menedzsere. Kifejtette, hogy már a terminálbővítés közbeszerzési eljárásának az időszakában gondoltak arra, hogy az átépítési munkálatok alatt is üzemelnie kell a reptérnek, és ezért jutottak erre a megoldásra. „Megvitattuk és megállapodtunk az összes érintett intézménnyel a konténerek felállításáról. Ezek irodai típusú konténerek, felszerelésekkel, légkondicionálással, és ez egy ideiglenes intézkedés” – mondta Horga. Mint arról már beszámoltunk, a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér utasterminálját több mint 40 millió eurós beruházás keretében bővítik, a költségek 85 százaléka vissza nem térítendő forrás. Az utasterminál bővítését az SSAB AG, a Bemel AG és az Aca Zoork cégekből álló konzorcium végzi. A szerződés szerint a kivitelezőnek kevesebb mint 9 hónap áll rendelkezésére a munkálatok megtervezésére és kivitelezésére. A munkálatokat követően az utasterminál beépített területe a jelenlegi 2925 négyzetméterről mintegy 12.500 négyzetméterre nő.

Forrás: bihon.ro

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában