Egy vérből vagyunk

2023.06.28. 16:01

Kerékpározással egészül ki a jótékonysági futás

Immár harmadik éve érinti Nagyváradot is az a Magyarországról induló, véradással egybekötött jótékonysági futás, amely az Egy vérből vagyunk nevet viseli. Idén a mintegy 740 kilométeres távot, amit kerékpárral és futva tesznek meg, a gyergyószárhegyi gyermekotthonban zárják.

Forrás: Egy Vérből Vagyunk Alapítvány

János Piroska

Az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány létrehozója, Gui Angéla által szervezett jótékonysági futás június 30-án, pénteken reggel rajtol el Bonyhádról. „A jótékonysági futás rajtjának helyszínén véradó napot szervezünk az Országos Vérellátó Szolgálat megbízásából. Ezzel a véradás fontosságára hívjuk fel a figyelmet, hiszen a legrövidebb lejáratú vérkészítmény csupán öt napig tárolható, így soha nincs megállás, naponta 1600–1800 véradó önzetlen adományára van szükség Magyarország biztonságos vérellátásához. A véradás a felebaráti szeretet egyik legnagyobb, kézzelfogható formája, igazi önzetlen adakozás” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.
A dél-dunántúli városból a résztvevők Bajáig futnak, majd pedig innen Révig kerékpárral folytatják az utat. Ekképpen Nagyszalontára már két keréken gördülnek be, ahol július 1-jén, szombaton 14 órától átadják a sportcipőket a Szent Antal Gyermekvédelmi Központ lakóinak, majd várhatóan 16 óra 50 perckor már Nagyváradon, a Szacsvay-szobor előtt találkoznak a Szent Angéla Gyermekotthonban lakó gyerekekkel. Váradról Révig folytatják kerékpárral az utat, ahol majd az éjszakát töltik. Másnap reggel, július 2-án indulva már ismét futással teszik meg a további több száz kilométert Gyergyószárhegyig, ahova a tervek szerint július 5-én érkeznek meg. A jótékonysági esemény alatt tíz szervezet gyermekei számára adnak át útközben sportcipőket, a célban pedig több mint 500 nehéz sorsú, otthonokban élő gyermek számára szervezik meg az Egy vérből vagyunk fesztivált. A gyergyószárhegyi Tatárdombig tartó jótékonysági esemény utolsó kilométereit a gyermekekkel együtt teszik meg, a célban Herczegh Anita, a Regőczi István Alapítvány kuratóriumának elnöke és Böjte Csaba fogadja a befutókat.

Egy Vérből Vagyunk jótékonysági futás 2022. szeptember 22-25.
Forrás: Egy Vérből Vagyunk Alapítvány

A jótékonysági eseményhez a regisztrációt követően több helyszínen is lehet csatlakozni, így többek között Nagyszalontán és Váradon is, e két helyszínen kerékpárosokat várnak. „A korábbi években nagyon sokan, tavaly épp Nagyváradon próbáltak meg csatlakozni kerékpárral hozzánk, és sajnos vissza kellett őket utasítanunk, mivel az egy jótékonysági futás volt, és az engedélyünk sem arra vonatkozott, hogy biciklis kísérete legyen a futóknak. Ezért gondoltunk arra, hogy idén a távnak majdnem a felét kerékpárral fogjuk megtenni, hogy akik ekképpen szeretnének az eseményhez csatlakozni, ne maradjanak le róla” – mondta el megkeresésünkre Gui Angéla, aki hozzátette: regisztrációs határidő nincs, a részvételi szándékot akár az utolsó pillanatban is lehet jelezni. „Ez nem egy verseny, nem egymást győzzük le, hanem egymást támogatva futunk, illetve kerékpározunk másokért” – fogalmazott.
Míg tavaly a Petőfi-emlékév jegyében szervezték meg a jótékonysági futást, idén nincs különösebb apropója annak, hogy épp június 30-án indulnak, és épp a gyergyszószárhegyi gyermekotthonba futnak be. „Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy nemcsak karácsonykor, illetve az ünnepnapokon és évfordulókon szükséges odafigyelnünk a nehéz sorsú gyermekekre, hanem a hétköznapokon is. Hiszen ők nemcsak karácsonykor vágynak arra, hogy valaki törődjön velük, hanem akkor is, amikor semmilyen ünnep nincs. Ezért – és egyéb szervezési okok miatt – alakítottuk így ki a jótékonysági futást. Nem kell ahhoz semmi rendkívülinek történnie, hogy a gyermekeknek örömet vigyünk” – mondta a főszervező. Ennek jegyében a jótékonysági eseményeken a már meglátogatott otthonok mellett mindig új gyermekotthonokra is szeretnék felhívni a figyelmet, idén például először mennek el a Szilágy megyei, zsoboki Bethesda Gyermekotthonba.

Forrás: Egy Vérből Vagyunk Alapítvány

A jótékonysági eseményt egy gyermekfesztivállal zárják a gyergyszószárhegyi Tatárdombon, ahol sportprogramok, néptánc, kézműves foglalkozások, lovasbemutató várja a résztvevőket, illetve fellép a 4S Street zenekar két tagja, majd a nap szentmisével ér véget, melyet Böjte Csaba tart. Az alapítvány a fesztivált követően egy ötnapos sporttábort szervez, immár harmadik alkalommal, a magyarfülpösi szórványkollégium mélyszegénységben élő gyermekei számára.
Aki szívesen csatlakozna a jótékonysági eseményhez, az a regisztrációs linket megtalálja az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány Facebook-oldalán is, illetve a jótékonysági rendezvény számára létrehozott Facebook-esemény leírásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában