25. évforduló

2023.06.30. 19:07

Ezüstmisét tartottak Monospetriben

Monospetri plébánosa, ft. Pitó Lajos pappá szentelésének 25. évfordulóját ünnepelte június 24-én. Ezeken az alkalmakon az ünnepi szentmisét ezüstmisének nevezi a katolikus egyház. Akárcsak a templombúcsúk esetében, ilyenkor is nagyon sok paptestvér vesz részt az ünnepen, és Böcskei László megyés püspök is megtisztelte jelenlétével az eseményt.

Szőke Ferenc

Zsúfolásig megtelt az istenháza, hiszen a helybelieken túl sokan érkeztek a környékbeli településekről, és több mint 30 paptestvér tartotta fontosnak, hogy együtt ünnepeljen a monospetri katolikus közösséggel. A közéleti szereplők közül Barcui Barna polgármester és Kozák Róbert alpolgármester is együtt volt az ünneplőkkel. A szentmise a papság ünnepélyes bevonulásával kezdődött, melyet követően a hívek, majd az egyháztanács képviselője köszöntötte az ünnepeltet. Pitó Lajos ezt tisztelettel megköszönte, majd megáldotta a papságtól ajándékba kapott új miseruhát. Ennek az a különlegessége, hogy ugyanaz a szatmári mester készítette, aki Ferenc pápa azon miseruháját, melyet a csíksomlyói búcsún viselt. Ezt követően köszönetet mondott családjának, rokonainak, majd köszöntötte Böcskei László püspököt, Fodor József általános helynököt, Fejes Rudolf-Anzelm apátot, Májernyik Mihály esperest, Vojtku László plébánost, az ünnepség szónokát, a református és ortodox lelkipásztorokat, továbbá a paptestvéreket, a már említett közéleti méltóságokat és minden jelenlévőt. „Kérem, imádkozzanak, hogy jobb pap lehessek” – mondta a köszöntések után, majd röviden összefoglalta életpályáját. Csíkszeredából indult el, hogy arra az útra lépjen, melyre az Úr elhívta. A papszentelés és a primiciás szentmise után mérföldkőnek számít az ezüstmise is, melyet Isten kegyelméből érhetett el. Csodás gyermekkora volt, szerető családban nőtt fel. Hite egyre erősödött és érezte a hívó szót erre a hivatásra. A nagyváradi székesegyházban szentelték pappá, azóta végzi ezt a nem könnyű szolgálatot. Első szolgálati helye Monospetri volt, majd szolgált Apátkeresztúron, Szolnokházán, Micskén, Tótiban, Svábtanyán, Rétiben, Cséhteleken, Királydarócon, Kraszna környékén több településen, majd újra Monospetriben. Így első szolgálati helyén ünnepelhette negyedszázados tevékenységét. „Istennek legyen érte hála” – mondta a plébános.

A szentmise ünnepi szónoka Vojtku László, a szatmári Szentlélek plébánia plébánosa volt. Homíliájában kifejtette, hogy Isten a pap életén keresztül szenteli meg a világot. Kiemelte, hogy az életnek megvannak a fényesebb és sötétebb szakaszai. Vannak „kilátói” is, amikor visszatekinthetünk a megtett útra. Ilyen a pap életében az ezüstmise. „Végiggondolhatja, honnan jött és hová megy” – mondta. A továbbiakban azt is taglalta humoros előadásmódban, hogy a pap sem tud mindenkinek jó lenni, de tennie kell a dolgát és haladnia az Isten által meghatározott úton. Ki tulajdonképpen a pap? – tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta: egy titok, egy misztérium. Hivatása gyakorlásában vissza kell tükröződnie annak, hogy őt Isten erre választotta.

 

Böcskei László püspök is köszöntötte az ünnepeltet, kiemelve, hogy örömmel jött Monospetribe, hiszen az évfordulók mindig örömteli események. „A papi szolgálat az elköteleződés Isten örömhírének továbbadására és a hívek szolgálatára az egyházban. Örülök, hogy ma itt lehettem, mert éppen ma van az én szentelésem 33. évfordulója” – mondta az egyházfő, megfogalmazva: a papi évforduló tulajdonképpen hálaadás a kitartás és a hivatás kegyelméért. A papi élet örömei és sikerei mögött ott van az árnyoldal is: a magány, a meg nem értés, a szembefordulás. Ezeket át kell élje a pap és tovább kell haladnia előre. „Nem törhet össze és nem fogyhat ki belőle a láng” – mondta a püspök, aki zárszavában azt kívánta Pitó Lajosnak, hogy ünnepelhesse majd az aranymiséjét is, majd átadta ajándékát a számára.

Kimenetelkor mindenki emlékkártyát kapott, majd a meghívott vendégeket ebéddel várták a község művelődési házában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában