Bihar megye

2023.06.13. 13:38

Családi és lovas napok Érkeserűben

Míg a szomszédos faluban, Kiskerekiben betyárnapokra „keresztelték” a falunapot, addig Érkeserűben jó érzékkel lovas napokat szerveznek, tudván, hogy a betyár mit sem ér ló nélkül. Ennek a gondolatsornak a mentén az Érkeserűi Hagyományőrző Lovasklub szervezésében az elmúlt hétvégén családi és lovas napokat tartottak.

D. Mészáros Elek

A szombati nap programjaival elsősorban a családokat célozták meg. Az eseménysor lebonyolításához választott helyszín ideális volt, a falu szélén lévő füves futballpálya, illetve a közelben elterülő legelő. A falu utcáit még a délelőtt folyamán lovaskocsikkal járták körbe, figyelemfelkeltés volt ez a javából, hisz akkor ünnep az ünnep, ha mindenki ott van. Jó munkát végeztek a szervezők, élükön Szabó Zoltán alpolgármesterrel, aki mindenütt igyekezett ott lenni, csakhogy minden annak rendje-módja szerint történjen. Bár a rendezvényt a lovasklub tagjai szervezték, de támogatóként mellettük állt Kiskereki Polgármesteri Hivatala, a megyei RMDSZ, valamint a Partiumi Falugazdász Hálózat. Továbbá a lovasklub alapító tagjai és több helyi vállalkozó is anyagi támogatást nyújtott.

Ahol sikeres családi napot szerveznek, ott elmaradhatatlan a légvár, a lufihajtogatós bohóc, a kézműves foglalkozás, lányok számára pedig az arcfestés. Érkeserűben nem érték be ennyivel, itt fogathajtó versenyt is szerveztek a gyermekek számára. A „fő a biztonság!” jelszót követve minden gyermek hajtó mögött segédhajtóként egy-egy tapasztalt felnőtt ült a fogatokon. Ezúttal nem a rangsorolás volt az elsődleges cél, hanem a jövő nemzedékének ilyetén nevelése, a lovashagyományok megszerettetése, ezért minden résztvevő egy-egy lovasszobrocskát kapott ajándékba. Felügyelet mellett lovagolhattak is a gyermekek, a nagy lovakon kívül pónikat is bevetettek a cél érdekében. A gyermekeknek szánt lovasprogramokon végig jelen volt Rákóczi Gergő többszörös kettesfogathajtó országos bajnok. Sőt, a második napon, vasárnap sorra került D kategóriás fogathajtó verseny előtt tett is egy bemutató kört a pályán. Az első napon némiképp a felnőttek is „szóhoz” jutottak, tájjellegű fogatok bemutatójára került sor, a látottakat szaktekintélyként Rákóczi Lajos értékelte. A szépen felújított fogatok, a lószerszámok, a lovak dicsérete mellett azokra az apró változtatásokra is felhívta a figyelmet, amelyeket még magukévá kell tegyenek a gazdák. Egy kisebb eső megzavarta a szombati programot, de a szervezők erre is felkészültek, a B verziót alkalmazva a magyar kormány által adományozott, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által biztosított nagy sátor alatt ügyeskedhettek a gyermekek.

A vasárnap már kimondottan a lovassport kedvelőinek szólt, a versenypályáján akadály- és vadászhajtás zajlott. Nyíri Sándor kiskereki polgármester köszöntötte a résztvevőket, a versenyszellem fontosságának értékelése mellett arra is kitérve, hogy Érkeserűben olyan közösségi ünnepet tudnak szervezni, ami egyedi a térségben, és immár hagyománnyá ért az évek folyamán. Az időközben a helyszínre látogató Borsi Lóránt, az RMDSZ ügyvezető alelnöke lapunknak elmondta, hogy az infrastrukturális fejlesztések mellett a magyarság számára nagyon fontos a közösség építése, amit véleménye szerint Nyíri Sándor és csapata felismert.
A pályán épp zajló eseményeket a zsűri elnöke, Rákóczi Lajos kommentálta, akinek munkáját Buta Mária, Gál Tibor, Nagy Ildikó és Szűcs István segítették. A 19 fogathajtó a környező településekről és megyékből, valamint Magyarországról érkezett.
Az akadályhajtást a Hodosról érkezett Sziki Sándor nyerte meg, akit Kesztyűs Gábor Sarkadról és Bede István Mihály Diószegről követtek a rangsorolásban. A vadászhajtásban legsikeresebbnek Bede István Mihály bizonyult, a paptamási Tóth Dávid második lett, míg Sziki Sándor ezúttal a harmadik. Az esemény végén Nyíri Sándor mondott köszönetet a szervezőknek, résztvevőknek, majd megígérte: a folytatás nem marad el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában