Nyíló Akác

2023.05.31. 09:13

Kórustalálkozót tartottak Érmihályfalván

A Nyíló Akác Napok keretében, május 19-én, három év kihagyás után újra megszervezték Érmihályfalván a kórustalálkozót, immár 28. alkalommal. Újdonságnak számított, hogy nem a megszokott helyen, a Bartók Béla Művelődési Házban kapott a találkozó otthont, hanem az impozáns Gizella Kulturális Központban.

Érmelléki Nagykórus

Szőke Ferenc

Öt kórus, az érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus, a margittai Horváth János Társaság Vegyes Kórusa, a szalacsi Örökzöld Asszonykórus, a székelyhídi Búzavirág Kórus, a Székelyhídi Férfikórus és az érmihályfalvi Bartók Béla Citerazenekar lépett színpadra ezen alkalommal. Elsőként Karsai Attila alpolgármester köszöntötte a kórusokat és a közönséget. Örömét fejezte ki, amiért három év szünet után újra megrendezhették a rangos eseményt, és köszönetet mondott, amiért elfogadták a vendégkórusok a meghívást. „Fontos számunkra az, hogy kulturális rendezvényeket szervezzünk, mert azok közösségépítők. A magyar RMDSZ-es vezetők körében ez mindig prioritás volt, és ezután is így lesz”, mondta, majd örömét fejezte ki, amiért egy ilyen minden igényt kielégítő kulturális központ ad otthont ennek a rangos eseménynek. 

 

A legutóbbi kórustalálkozó alkalmával ez az épület még romos állapotban volt, de „hála Istennek és Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszternek, a romos épületből impozáns kulturális eseményeket fogadó központ lett”, hangsúlyozta a továbbiakban. Őt követően Nyakó József, a Nyíló Akác Alapítvány elnöke, a Nyíló Akác Napok ötletgazdája, megalkotója köszöntötte a kórusokat és a közönséget. Gratulált a kórusoknak a sokéves fennállás miatt és sok sikert kívánt. A műsorvezető idén is az érmihályfalvi kórus karnagya Darabont Alíz volt. Az esemény mottóját olvasta fel köszöntésképpen, mely Tompa Mihálytól vett idézet: „Hozzatok dalt emlékül, a hajdan / Lomb- s virággal gazdag tájirúl; / Zengjétek meg a jövőt, ha majdan / E kopár föld újra felvirul. /Dalotokra könnyebben derül fény, / Hamarabb kihajt a holt berek; / A jelennek búját édesítvén: /Fiaim, csak énekeljetek!” Mivel azok a kórusok voltak jelen, akik már a kezdetektől minden alkalommal elfogadták a meghívást, nem kellett a kórusokat bemutatni. Ennyi idő után mindenki mindenkit ismert, baráti, sőt családias volt a hangulat. A kórusok a tőlük megszokott repertoárral léptek fel, és mindannyian nagy sikert arattak. Érmihályfalva kórusművekkel készült, Margitta a Petőfi-év apropóján, megzenésített Petőfi-verseket adott elő, a szalacsi Asszonykórus és a székelyhídi Búzavirág népdalokat énekelt, a Székelyhídi Férfikórus pedig bordalokat. A házigazdák egy érdekes meglepetést is „bevetettek” a fellépések végén. Minden kórustag kapott érkezéskor egy kottás szöveget Bárdos Lajos Májusi Kánonjával. Darabont Alíz kérésére ezt közösen elgyakorolták, majd a színpadon el is énekelték. Ezáltal létrejött az Érmelléki Nagykórus. Első fellépése sikeres volt. A közös fellépés után a kórusvezetők ajándékcsomagot kaptak, majd mindenki átvonult a Bartók Béla Művelődési házba, ahol finom ételek és italok mellett még sokáig együtt nótázott az Érmelléki Nagykórus. Sikeres, értékes, barátságokat tovább erősítő találkozó volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában