Kultúrpince

2023.05.30. 16:28

A térség borkultúrájával ismerkedhettek Diószegen

Az elmúlt hétvégén a bihardiószegi Padalja pincesoron borkóstolóval, különböző ételféleségekkel és kulturális programokkal várták a vendégeket. A rendezvény célja a térség borkultúrájának népszerűsítése volt.

D. Mészáros Elek

Alig kanyarodik le az utazó Bihardiószegnél a Nagyváradot Szatmárnémetivel összekötő zajos országútról, máris egy idilli környezetbe csöppen bele. Szombat reggel már nagy volt a készülődés a Padalja pincesoron, három ismert borász Mados Attila, Heit Lóránd és Dan Corbuț által szervezett Kultúrpince elnevezésű rendezvényre félezer látogatót vártak. Még fel sem sejlettek az első pincék és nyári lakok, de már a kürtőskalács árus kínálgatta portékáját. Napindítóként Heit Lóránd pinceteraszán volt a gyülekező, ahonnan a magaslaton felállított Szent Orbán püspök emléktáblájához zarándokolt a társaság. Az emlékhelyet 2011-ben hozta létre a Heit család, mivel köztudottan Orbán püspököt tartják a borászok, kádárok, vincellérek stb. védőszentjének. Május 25-ét, Orbán napját jelölték ki a bor világnapjának, hisz az aznapi időjárás meghatározó lehet a szőlőtermés szempontjából. Az utolsó fagyosszent, ha jó idővel kecsegtette a gazdákat, akkor szobrát, emléktábláját felkoszorúzták, borral locsolták. Ellenben, ha rossz idő volt Orbán napján, akkor az emlékhelyet, leköpködték, megvesszőzték, sőt még szidalmazták is az egyházi embert. Az időjárás kegyes volta miatt ez utóbbira ezúttal nem került sor Diószegen. 

Fotó: RAUL

A helyszínen Heit Lóránd ismertette az emléktábla születésének történetét, majd a rendezvényről szólva elmondta, hogy hagyományteremtő szándékkal debütáltak, ugyanakkor azt tervezik, hogy ősszel egy hasonló jellegű családias, baráti légkörben zajló gasztronapot hozzanak létre. Dan Corbuț személyes sikerét osztotta meg, ami elmondása szerint a közösség és a térség borászatának elismerését is jelenti: néhány nappal ezelőtt egy országos versenyen rozé borával első helyet ért el. Mados Attila, aki szintén szólt a jelenlévőkhöz, kifejtette, a térség borászatát a szív és a lélek vezérli, nem grandiózus nagybirtokok létrehozásán fáradoznak, hanem gondosan odafigyelve a minőségi borok előállítása a cél. Helyi specifikumokkal társítva a vidéki turizmus iránt fogékony célközönség teljes körű kiszolgálására törekednek.

A szervező borászokat követően Bakos Gábor római katolikus plébános és Jakó Sándor református lelkipásztor tartott rövid áhítatot, majd pedig az emléktábla megáldására került sor. A jelenlévők koccintva örvendeztek a jó idő felett, bőven löttyintettek Orbán emléktáblájára is a csillogó nedűből. Közben a borosgazdák birtokain már készültek az étkek, kemencében sültek, lángosok, kolbászok pirultak, üstben rotyogott a vadhús, barbecue sült különleges ízvilága kecsegtetett. Délután és este felé egyre többen látogatták meg a helyszíneket, mindenki kedvére válogathatott a programokban. Dan Corbuț vendégei Raul Bochis gitárjátékát hallgatva „csemegézhetett”, majd pedig Constantin Liviu Demeter román nyelven írt, Diószeg borászatát bemutató könyvét, dr. Popa Dorin szaktekintély méltatta. Régi képeslapokból kiállítás is volt látható a helyszínen, amit a könyv szerzője gyűjtött egybe. A Heit család borteraszán szólt a népi muzsika, a kultúrára fogékonyak pedig a magyarországi Tutinka Zoltán Bort! Búzát! Békességet! című legújabb könyvének bemutatóján vehetett részt. A szerző meglepő őszinteséggel beszélt magánéletéről, a Heit családhoz fűződő barátságáról, hitéről, amelynek köszönhetően munkái hitbizonysággá nemesülnek. Közben a Mados Winery pincészetnél különböző zenei műfajokban jártas előadók szórakoztattak, de akinek kedve támadt az a mézárus standjánál is csemegézhetett a gazdag kínálatból, vagy a kézműves fagylaltot kínáló portékáját ízlelhette. A vendéglátó gyermekekre is gondolt, a környezetbarát faanyagokból készült népi játékok népszerűek voltak. Az est fénypontját a Miticej-koncert jelentette, egyedi zenéjükkel fogékony közegre találtak.

 


 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában