Közösség

2023.04.19. 18:15

Magyarremete mindig remekel!

A magyarremetei magyar közösség újra és újra be tudja bizonyítani, hogy a szórványban sem lehetetlen igényes, teljes közösségi életet élni. Nemcsak az egyház keretében, ünnepek alkalmából, hanem a mindennapokban is sikerül boldogulni, magyarként élni, megmaradni.

Kovács Zoltán

A közelmúltra visszatekintve láthatjuk, szokás szerint már az elmúlt év vége is eseménydús volt. December elsején, délután, a Magyarremetei Kulturális Egyesület gyermekeknek szervezett Mikulás-váró ünnepséget a református templomban. A körülbelül ötven gyermek ajándékokat kapott, közös énekes foglalkozáson vettek részt.

December 4-én már az adventi ráhangolódás keretében a Biharkeresztesi Gárdonyi Zoltán Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai mutattak be adventi műsort, verssel, énekkel. Igét hirdetett Nagy Zsolt lelkipásztor. Adventi vásárt is rendeztek, a fiatalok által készített adventi koszorúk bevételét karitatív célra ajánlották fel.

Karácsony ünnepe nem telhetett el a már megszokott karácsonyi bál nélkül. December 25-én este a kultúrházban népes társaság szórakozhatott lelkesen és felszabadultan a Happy End zenekar táncra pezsdítő dallamaira.

A december 31-i óévbúcsúztató megint összehozta nemcsak a magyarremeteieket, hanem szokás szerint a környék magyarságát is. Mindig szívesen jönnek, és szívesen látják a vendégeket egy jó „bulira”. Antal Péter valósággal ontotta a jobbnál jobb tánczenéket, slágereket, csárdásokat, de mint mindig, belefért egy jó nótázás is a hangulatba. Éjfélkor pezsgő és tűzijáték (a helyi polgármesteri hivatal jóvoltából) színesítette az újesztendő beköszöntét.

2023 is jól indult, a farsangi időszakban, böjtfő előtt, február 11-én rendezték meg a már hagyományosnak számító, ötödik disznótoros vacsorát és a kilencedik borkóstoló versenyt a helyi kultúrotthonban. Szokás szerint nemcsak helyi magyar és román vendégek voltak jelen, de részvételükkel megtisztelték a rendezvényt a szentpéterszegi (magyarországi testvértelepülés) elöljárók, Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, Ferkő Jenő erdészmérnök, Copil Stelian remetei polgármester is.

Már a húsvéti ünnepekre készülve február 21. és 26. között imahetet szervezett a magyarremetei református egyház. Hétfőn, február 21-én, Böcskei László római katolikus megyés püspök szolgált, jelen voltak és megosztották gondolataikat: Pék Sándor esperes, Szabó Ödön képviselő, Ferkő Jenő erdészmérnök és Bálind György helyi alpolgármester. Kovács Dénes gitáron kísért,  valamint  Csiszér Julianna helyi református kántor szolgált karvezetéssel és zenei kísérettel.

Kedden Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) jelenlegi püspöke hirdetett igét, szerdán Csűry István, a KREK volt püspöke szólt az egybegyűltekhez. Csütörtökön Szigeti Ferenc Ernő nagyszalontai református lelkipásztor szolgált. Pénteken dr. Pálfi József, Nagyvárad-Rét református lelkipásztora, szombaton Filep Attila kisnyégerfalvi református lelkész hirdetett igét. A zárónapon, vasárnap, Isten igéjét Varga Károly, a nagybányai egyházmegye volt esperese hirdette, valamint úrasztalai beszédet mondott Boros István, a Bihari Református Egyházmegye volt főjegyzője.

Nagypéntek alkalmával a Magyarremetei Református Egyházközség tagjai, a helyi református templom monumentális környezetében, meghallgathatták a nagyváradi filharmónia Intermezzo quartetjének előadásában Haydn Krisztus utolsó hét szava a keresztfán című művét a Magyarremetei Kulturális Egyesület szervezésében, igét hirdetett Csiszér Norbert helyi református lelkipásztor. A rendhagyó esemény Copil Stelian és Bálind György támogatásával jött létre.

Húsvét vasárnapján, április 9-én különleges rendezvényre, húsvéti bálra került sor Belényes egyik „menő” rendezvénytermében. A szervezőknek már nagyon hamar el kellett könyvelniük, hogy teltházas esemény lesz. Nem is csoda, mert a Happy End húzta a „talpalávalót”, és ismert sztárvendégek is fokozták a hangulatot: Csocsesz  pezsdítő mulatós zenét hozott Magyarországról, de Boros Öcsi is igen-igen felfokozta a hangulatot. Mindenhol, még az előterekben is ropták a táncot, hajnalig tartott a szórakozás.

Szép volna hagyományt teremteni az ilyen Fekete-Körös-menti összmagyar rendezvényekből, amelyen most minden magyarlakta település képviseltette magát: Belényes, Várasfenes, Sonkolyos, Jánosfalva, Köröstárkány, Kisnyégerfalva, természetesen a szervező Magyarremete, de érkeztek vendégek Budapestről és Magyarország más részeiről is. Ki kell  hangsúlyozni, hogy  román vendégek is voltak, sokan szeretnek „magyarul” szórakozni, igen dicséretes tény ez!

Zárásként mindenképpen ki kell emelni Bálind György magyarremetei alpolgármester, helyi RMDSZ-elnök szerepét, aki már sok éve minden energiáját a közösség fejlődésére és jólétére fordítja, akárcsak Csiszér Norbert református lelkipásztor. Remek „páros” alakult ki Magyarremetén, nemcsak a világi és egyházi rendezvényszervezés szintjén, de sok-sok projekt, pályázat kivitelezésében is, amelyek mind a közösség fejlődését és  megmaradását szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában