Ajánló

2023.04.19. 14:13

A Bodegában koncertezik a Rius and Band

A fiatal tehetségekből álló nagyváradi együttes idei első koncertjét a Bodegában tartja április 21-én, pénteken. Az együttes tagjai közül Oltean Mariusszal, Kozma Mátyással és Dutka Ákossal beszélgettünk.

Pikó Stefánia

– Kezdjük az elején: hogyan indultatok, mióta dolgoztok együtt?
Oltean Marius: A Rius and Band 2020-ban alakult meg, de a jelenlegi felállásban csak 2022 novembere óta működik a zenekar. A szólógitárosunk Kozma Mátyás, Dutka Ákos a zenekar dobosa, Kiss Ádám billentyűn, Ghitea Balázs pedig bőgőn játszik. Ádám és Ákos foglalkoznak egyébként az utómunkával, illetve segíteni szokott ebben Ákos édesapja is, Dutka András. Tegyünk említést Kapitány Nóráról is, a menedzserünkről, aki nemrég csatlakozott a csapatunkhoz. Eleinte teljesen más volt a felállás, de úgy érzem, hogy ez, ami kb. tavaly november óta van, végleges, hiszen nagyon jó a kémia, most van szerintem a legjobb hangzásunk, és most a legjobb a színpadi produkciónk is.

– Ki írja a dalokat, ki álmodja meg a zenét?
Oltean Marius: Legtöbbször én írom a szöveget, de sokszor a szövegeken is együtt dolgozunk, és olyan is van, hogy éppen a próbateremben vagyunk, valakinek beugrik valamilyen dallam vagy szövegrészlet, és azt együtt elkezdjük kidolgozni.
Kozma Mátyás: Olyan is előfordul, mint ahogy a legutóbbi dalunk, a Tünde esetében is történt, hogy Ákos a dobokkal kezdte a ritmust játszani, és arra építkeztünk tovább.
Oltean Marius: Soha nem lehet tudni, hogy miből lesz dal.

– Aki követ benneteket a közösségi médiában, az láthatja, hogy nagyon aktívak vagytok, és nemrég jelent meg az új klipetek is.
Oltean Marius: Igen, nagyon fontosnak tartjuk, hogy jelen legyünk a közösségi médiában is, hogy legyen meg a minél közvetlenebb kapcsolat az emberekkel. Én nagyon nyitott vagyok, szeretek új emberekkel megismerkedni, és azt szeretnénk zenekarként is, ha a közönségünk tudná, hogy fontosak nekünk, érdekel a véleményük, szeretnénk minél közelebbi kapcsolatba kerülni velük. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy ahhoz, hogy minél többekhez eljusson a zenénk, nem elég jónak vagy tehetségesnek lenni a zenében, hanem kemény munkára is szükség van, és ez kiterjed a marketingre is. 

– Megkapjátok a visszajelzéseket, nyitott erre a közönségetek?
Oltean Marius: Igen, bár a közönség nem nyílik meg egyből, kell egy kis idő, hogy beinduljon a buli, elengedjék magukat az emberek, és ez általában meg szokott történni. Nincs még olyan széles közönségünk, de máris vannak olyanok, akik rendszeresen eljönnek a koncertjeinkre, és ezt nagyon nagyra értékeljük. Van, hogy kérnek közös képet és aláírást is, ami szintén nagy öröm számunkra.


Kozma Mátyás: Az emberek eléggé visszafogottak, nem adnak olyan gyakran hangot annak, amit gondolnak, de azért a koncertek közben sikerül feloldani a hangulatot. Kell egy kis idő, hogy eltűnjenek a gátlások.
Dutka Ákos: Igazából a marketingstratégiánk abból áll, hogy bevonjuk a rajongóinkat is, és éreztetjük velük, hogy fontosak számunkra.

– Honnan a zene iránti szeretet, és ti egyébként miket hallgattok, mi inspirál benneteket?
Dutka Ákos: Rám nagy hatással volt az édesapám, aki zenészként tevékenykedik. Négyéves koromban ültetett le a dob elé, és hát azóta is tartó szerelem lett belőle. Megtanultam gitározni is, de a dobolás maradt az első helyen. Magyar alter együttesek zenéit egyébként nagyon sokat nem hallgattam, mielőtt a zenekarba kerültem volna, de azóta nagyon megszerettem őket, főleg a Fiúk és a Carson Coma együtteseket szeretem. Amúgy a The Beatles és a Pink Floyd zenéin nőttem fel, így sok más angol rockzenekart is megszerettem.
Kozma Mátyás: Nálunk érdekes a helyzet, kérdeztem édesapámat, érdeklődtem, hogy volt-e a családban zenész, de nincs erről tudomásunk. A faluban a tiszteletes úr kezdett el a gyerekekkel zenével foglalkozni, ifjúsági zenéket tanultunk, és innen keveredtem szép lassan ebbe a világba.
Oltean Marius: Nálunk sincs zenész a családban, a legjobb barátom hívott el szintén ifi körbe, itt kezdett el érdekelni a gitározás, de énekkel is foglalkoztam már. Az igazi áttörést az jelentette, amikor elmentem egy Bagossy koncertre, és akkor rájöttem, hogy én is ezt szeretném csinálni, és semmi mást.

– Ha valaki olyannak kellene ajánljatok egy számot, aki még nem hallotta a zenéteket, melyiket mondanátok?

Oltean Marius: Tünde!
Kozma Mátyás: Tünde!
Dutka Ákos: Tünde!

Koncert

A Rius and Band április 21-én, pénteken 21 órai kezdettel koncertezik a Bodegában, szeretettel várnak mindenkit a csapat első 2023-as koncertjére az Arany János utcai romkocsmába. Asztalfoglalás: 0727-018-712. Belépődíj: 15 lej.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában