Beruházás

2023.03.08. 12:15

Gyors ritmusban halad a gyorsforgalmi út építése

Már mintegy a fele elkészült a Nagyváradot az A3-as autópályával összekötő útnak.

Forrás: Paul Lelea/Bihoreanul

Pap István

A 19 kilométer hosszú utat, mely Nagyváradot köti majd össze az észak-erdélyi autópályával, a Strabag cég kivitelezi gyors ütemben, ugyanis a betervezett munkálatoknak már közel a fele elkészült. Tavaly októberben, amikor Cristian Pistol, az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) főigazgatója meglátogatta az építkezés helyszínét, még csak a munkálatoknak a 33 százalékát végezték el, vagyis azóta lényeges haladás történt. Marius Mitrofan, a kivitelező cég projektmenedzsere az Ebihoreanul portálnak azt nyilatkozta, hogy az ütemtervhez képest négy százalékkal jobban állnak. A sietségre egyébként meg is van az ok, ugyanis a munkálatot az idén be kell fejezni. Az építkezésnek máris látszik néhány kiemelkedő eleme: ilyen a Szentandrási út közelében épülő közúti felüljáró a vonatsínek fölött, a Sebes-Körös fölött épülő híd, valamint a Borsi út felett létesülő közúti felüljáró. Az építés alatt álló út egy szakaszán már a tavaly leöntötték az egyik aszfaltkeverék-réteget.

Fotós:  Ovi D. Pop

A Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő út projektjét a nagyváradi önkormányzat kezdeményezte több mint öt évvel ezelőtt, a megvalósítás a CNAIR-ral partnerségben történik. A beruházás során 19,09 kilométernyi út épül, melyből 16 kilométernek autópálya, háromnak pedig gyorsforgalmi út jellege van. Az új út a Szentandrási úti körforgalomból indul ki, itt épül a felüljáró a vasúti sínek fölött, majd a sínekkel párhuzamosan halad a Nagyvárad és Szentandrás közötti mezőn. Áthalad a 2018-ban megépült szentandrási összekötő út, valamint a Sebes-Körös fölött is. A nyomvonal a Borsi út felé halad, amelyet szintén egy felüljáróval ível át, majd Bihar felé folytatódik, és csatlakozik az A3-as autópályához. Az építkezési utasítást tavaly áprilisban adta ki a CNAIR, a Strabag cég azóta folyamatosan dolgozott az év végéig a hét minden napján, és mintegy fél hónapja ismét elkezdték az intenzív munkát. Az 545,91 millió lejes beruházás keretében épül majd egy bekötő út is a leendő Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi úthoz az őssi vasútállomás mögött. Amint ez is elkészül, ez lesz az ország észak-nyugati régiójának legfontosabb és legkomplexebb közúti csomópontja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában