Aluljáró építés

2023.02.24. 08:26

Közel egymillió eurós ingatlanvásárlást terveznek

A nagyváradi önkormányzat megvásárolja a Vitéz/Decebal és a Körös/Vladimirescu utca kereszteződésében lévő ingatlanokat, hogy miután az ottani épületeket lebontják, közúti aluljárót építsenek oda.

Forrás: ebihoreanul.ro

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács csütörtöki ülésén fogadta el az ingatlanvásárlásokra vonatkozó tanácsi határozattervezeteket. A napirendi pontok vitáján Florin Birta polgármrester jelezte, hogy a hivatal ingatlankezelő igazgatósága tárgyalt az ottani tulajdonosokkal, és öt ingatlan esetében sikerült is megegyezésre jutni az árat illetően. A hatodik ingatlant később veszi meg a város, mert az ottani tulajdonosnak még valamilyen jogi ügyletet kell elintéznie, magyarázta a polgármester. Adrian Madar, a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi tanácsi frakciójának a vezetője kifejtette, hogy nem tartja ragyogó ötletnek azt, hogy az autópályáról gyakorlatilag négysávos úton lehet majd jönni a Vitéz utcáig, de az aluljárótól leszűkül az út kétsávosra. Megítélése szerint ez a megoldás összességében nem fogja javítani a forgalmat, mert legalább annyi közlekedési problémát hagy megoldatlanul, mint ahányat megold. Nehezményezte azt is, hogy miközben a város több mint 970 ezer eurót fizet ki ingatlanok megvásárlására, addig a szociális projektekre rendkívül kevés pénzt fordít az önkormányzat. „Annyi pénzt fizetünk azokért az épületekért, amennyit szociális programokra az elkövetkező 40 évben fogunk kiadni” – zárta szavait a tanácsos.
A vonatkozó határozatokat a PSD tartózkodása mellett szavazta meg a helyi tanács. A megvásárolt telkek nagysága összesen 2512 négyzetméter, a vásárlási ár összesen 971.300 euró. Az egyik ingatlan, amit megvásárol az önkormányat, a Körös/Vladimirescu utca 77. szám alatt van, ezért 325 ezer eurót fizet a város, míg a Körös/Vladimirescu utca 77/A és 77/B számú telkeket és az ott lévő épületeket 128.000 euróért veszi meg az önkormányzat. Ugyancsak megveszi a város a Körös utca 78. szám alatti házat, a hozzá tartozó melléképületet és garázst is 256.100 euróért, továbbá a William Shakespeare utca 11. szám alatti és a Vitéz út 47. szám alatti házakat összesen 151.500 euróért, valamint a Körös utca 80. szám alatti házat a hozzá tartozó melléképületekkel együtt 111.100 euróért. Az ingatlanok értékét hivatásos értékbecslő állapította meg. Az említett ingatlanokat lebontják, hogy helyükön épüljön majd fel az aluljáró, és ott kiszélesítik az utat is. Egy későbbi időpontban fogják megvenni a Körös és a Vitéz utca kereszteződésében lévő emeletes épületet is, így az ingatlanbeszerzés összértéke egymillió euró fölé fog emelkedni.

Forrás: PMO

Aluljáró

Mint arról már beszámoltunk, a Vitéz és a Körös utcák kereszteződésében építendő közúti aluljáró megvalósíthatósági tanulmányát januári ülésén fogadta el a helyi tanács. A beruházás becsült költségvetése 70 millió lej áfa nélkül, ebből 46 millió lejt szánnak az aluljáró és a bekötőutak megépítésére, 13 millió lejt költenek a közműhálózat áthelyezésére és 11 millió lejt ingatlanvásárlásokra, illetve kisajátításokra. A közúti aluljáró kétsávos lesz, maga a Körös utca a központ felől haladva az aluljáróból feljőve négysávossá fog szélesedni. A szóban forgó kereszteződésben gyalogos aluljárót is fognak építeni, amelyet lifttel is ellátnak, hogy az idősek, a mozgássérültek, a biciklisek stb. is igénybe vehessék. Ezeken az aluljárókon juthatnak majd át a gyalogosok a Vitéz utca egyik oldaláról a másikra, ugyanis a kereszteződésben felszámolják majd a gyalogátkelőket. Ennek nyomán a Vitéz utcai autó-, busz- és villamosforgalom zavartalanul bonyolódhat, mert a Körös utca magasságában nem keresztezi majd sem a gyalogos-, sem az autóforgalom. A kiszélesített Körös utcáról a lebontandó ingatlanok helyén épülnek majd meg a behajtók a Vitéz utcára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában