Beruházás

2023.01.31. 16:49

Megszavazta a váradi helyi tanács a Körös utcai aluljáró tervét

Jövőre elkezdődhet Nagyváradon a Vitéz (Decebal) és Körös (Tudor Vladimirescu) út kereszteződésében a kétsávos közúti aluljáró megépítése. A helyi tanács most fogadta el az infrastrukturális beruházás megvalósíthatósági tanulmányát, a műszaki-gazdasági mutatóit és a kisajátítási övezetet.

Forrás: PMO

Pap István

Már régóta létezik az elképzelés arról, hogy közúti aluljáró épüljön Nagyváradon a Vitéz (Decebal) és a Körös (Tudor Vladimirescu) utcák kereszteződésében. Az elképzelésből konkrét megvalósíthatósági terv, illetve műszaki-gazdasági terv lett, amit keddi ülésén szavazott meg a Nagyváradi Helyi Tanács. A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmondta, hogy amellett, hogy a Vitéz út alatt kiépítik a közúti aluljárót, magát a Körös utcát is négysávosra bővítik a Vitéz utcától a körgyűrű felé haladó szakaszon. Az elöljáró emlékeztetett arra, hogy épülni fog egy közúti felüljáró a Mester (Meșteșugarilor) utca magasságában a körgyűrű és a vasúti sínek fölött, nemrég szavazták meg azt, hogy épüljön egy közúti aluljáró a Körös és az Oneștilor utcák kereszteződésében, és amint az említett tervek, valamint a most előterjesztett Vitéz utcai aluljáró is elkészül, akkor gyakorlatilag közvetlen autóút vezet majd a város központjából a leendő gyorsforgalmi úthoz, illetve az autósztrádához.

Forrás: PMO

A Vitéz utcai beruházás becsült költségvetése 70 millió lej áfa nélkül, ebből 46 millió lejt szánnak az aluljáró és a bekötőutak megépítésére, 13 millió lejt költenek a közműhálózat áthelyezésére és 11 millió lejt ingatlanvásárlásokra, illetve kisajátításokra. Florin Birta megjegyezte, hogy már voltak egyeztetések a Vitéz és a Körös utca kereszteződésében lévő ingatlanok tulajdonosainak egy részével. Ha sikerül velük megegyezni, akkor megvásárolják tőluk az épületeket, ha nem, akkor kisajátítással fog a város hozzájutni ezekhez az ingatlanokhoz.

Forrás: PMO

Az elöljáró elmagyarázta, hogy a Körös utca jobb oldalán a Vitéz és a Shakespeare utcák által közrezárt útszakaszon négy épületet fog megvenni vagy kisajátítani a város, valamint lebontják a Shakespeare utca másik oldalán a RER köztisztasági vállalat használatában lévő kis épületet is, mert ott fog elhaladni az új közúti sáv. Ugyanakkor megmarad itt egy, a házak között megbújó kis templom és a kis gyárépület is. A Vitéz-Körös utcakereszteződés másik oldalán két ingatlant fog megszerezni az önkormányzat. Maga az aluljáró kétsávos lesz és a központ felől haladva a Körös utca az aluljáróból feljőve négysávossá fog szélesedni. 

 

A szóban forgó kereszteződésben gyalogos aluljárót is fognak építeni, amelyet lifttel is ellátnak, hogy az idősek, a mozgássérültek, a biciklisek stb. is igénybe vehessék. Ezeken az aluljárókon juthatnak majd el a gyalogosok át a Vitéz utca egyik oldaláról a másikra, ugyanis a kereszteződésben felszámolják a gyalogátkelőket. Ennek nyomán a Vitéz utcai autó-, busz- és villamosforgalom zavartalanul bonyolódhat majd, mert a Körös utca magasságában nem fogja keresztezi sem a gyalogos-, sem az autóforgalom.

A kiszélesített Körös utcáról a lebontandó ingatlanok helyén épülnek majd meg a behajtók a Vitéz utcára. Florin Birta elmondta azt is, hogy a munkálatok a leghamarabb jövőre kezdődhetnek el, és az Operatív Szektoriális Programból kívánnak finanszírozást lehívni a megvalósításhoz. A Nagyváradi Helyi Tanács 19 igen, három nem szavazat és három tartózkodás mellett fogadta el a megvalósíthatósági tanulmányt, a műszaki-gazdasági mutatókat és a kisajátítási övezetet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában