RMKT

2023.01.26. 13:41

Fiatalon elhunyt kollégájukra is emlékeztek a nagyváradi közgazdászok

Idei első összejövetelét tartotta a Romániai Magyar Közgazdász Társaság nagyváradi szervezete a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban szerda este. Szabó Géza elnök köszöntött mindenkit. Lakatos Péter gazdasági témában értekezett, majd megemlékeztek a tavalyi év végén elhunyt RMKT-tagról, Király Csabáról – Mados Attila idézte fel a vele kapcsolatos emlékeit.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A megjelenteket Szabó Géza, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) nagyváradi szervezetének elnöke köszöntötte, kiemelten a házigazda Dénes István Lukács váradolaszi református lelkészt, püspökhelyettest, aki, mint elhangzott, ért a közgazdaságtanhoz, hiszen projektmenedzseri képesítéssel is rendelkezik. Szabó Géza felidézte, hogy tavaly ősszel egy nagyon sikeres vándorgyűlést rendeztek Váradon, ennek is betudhatóan gyarapodott jelentősen a tagság létszáma. A mostani összejövetelt pedig Király Csaba kezdte el tervezni, aki idejekorán, alig 45 évesen hunyt el tavaly decemberben.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

A 2022-es esztendőt gazdasági szempontból Lakatos Péter, az Állami Számvevőszék volt tanácsosa értékelte. Arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022 váltakozó előjelekkel kezdődött. Az Európai Unió országai már 2021 közepére kilábaltak a koronavírus-járvány okozta gazdasági hullámvölgyből, a fogyasztás által generált GDP-növekedés beindult, párhuzamosan a gazdasági modellek újragondolásával. Ehhez nagymértékben hozzájárult az EU 723,8 milliárd eurós helyreállítási alapja, amiből 338 milliárd euró a vissza nem térítendő támogatás. Intő jelnek számított azonban, hogy bár 2021 első felében a gazdaság lendülettel indult újra világszerte, a másik félévet az európai gáz- és villamosenergiaárak jelentős emelkedése jellemezte. Az Eurostat adatai alapján az Európai Unióban az éves alapon mért energiainfláció 2022 januárjában, tehát még az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt elérte a 27 százalékos szintet. Romániában az energiahordozók árának és a hitelek kamatának növekedését leginkább a kis-, közepes-, valamint a családi vállalkozások és az üzleti engedéllyel rendelkező magánszemélyek szenvedték el. A háború, valamint az Oroszország elleni szankciók bevezetése Magyarországtól eltérően itthon nem keltett nagyobb társadalmi vitát. Szerencsére az év utolsó két hónapjának rekordmagas átlaghőmérséklete csökkentett gáz- és villamosenergia-fogyasztást eredményezett, amihez a lakossági takarékossági intézkedések is hozzájárultak. Uniós szinten is kevesebb a fogyasztás, így a háború előtti szintre mérséklődtek ezek az árak. „Összességében tehát elmondható, a nemzetközi helyzet függvényében a 2022-es év elfogadható, hiszen lehetett volna rosszabb is. Szerencsére megvan a lehetőség a recesszió nélküli 2023-as esztendőre” – vélekedett a szakember.
Király Csabára Mados Attila bihardiószegi polgármester emlékezett. Felelevenítette, hogy 1991 óta voltak jó barátok, amikor az Adyban IX. osztályban osztálytársak lettek, XII-ikben pedig padtársak is. A földrajztudásban nem akadt ellenfele, de bulizni, szórakozni is tudott, kívülről fújta a Bikini slágereit. Az egyetemi évek alatt is tartották a kapcsolatot egymással, bár különböző városokban szereztek felsőfokú végzettséget. Mindketten alulról kezdték el építeni a karrierjüket, Király Csaba már az RMKT ifjúsági tagozatának, a RIF-nek a megalapításánál is ott bábáskodott. Szenvedélyesen szerette a szülővárosát – idegenvezetést is nagy örömmel vállalt –, de Bihardiószeg turisztikai stratégiája is az ő munkája. „Fantasztikusan kötődött az RMKT-hoz, egyik alapembere volt” – fogalmazott Mados Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában