Piros Rózsa Egyesület

2023.01.17. 10:11

Emlékeztek és sakkoztak Érmihályfalván

A Piros Rózsa Egyesület több eseményt is szervezett január 14-én, szombaton. Megkoszorúzták a két világháborúban elesettek emlékművét, a költő emléktáblájánál a 200 éve született Petőfi Sándorra emlékeztek, a játszóházban pedig megnyitották a 2023-as sakkidényt.

„Újra itt vagyunk és emlékezünk a 147 kőbe vésett névre, emberekre, hősökre. A foglyokra is, akik éveken át raboskodtak – és ők még a szerencsésebbek közé tartoztak, hiszen bajtársaik a legféltettebb kincsüket, az életüket áldozták, pedig egyáltalán nem így tervezték. Nem ölelhették többé magukhoz édesanyjukat, gyermeküket, párjukat, a szeretteiket”, fogalmazott Kovács István, az egyesület vezetője az emlékműnél. „Az élet mindennapi örömeivel, bajaival meg kell vívjuk mi is a magunk csatáit, de gondoltuk volna egy évvel ezelőtt, hogy a szomszédunkban, a 21. században, Európába háború lesz? Ne legyen háború, mert a gyűlöletet lobbantja lángra! Megfosztja, elszakítja az embereket, az emberek pedig tanulhatnának, okulhatnának a történelemből , hogy ne ismételje önmagát”, hangsúlyozta a civil szervezet vezetője. Az ünnepség színvonalát gyermekek közreműködése emelte.
A játszóházban zajlott sakkversenyre 18 versenyző érkezett Nagyváradról, Sámsonból (Magyarország), Bihardiószegről, Székelyhídról és természetesen a házigazda Érmihályfalva is képviselve volt. Svájci rendszerben zajlottak a sakkpartik, a győztes az érmihályfalvi Diószegi Ákos lett. Petőfi Sándor emléktáblájánál Baghiu Noel diák szavalt el egy verset, majd Szilágyi Ferenc író, költő, képzőművész osztotta meg gondolatait az ünneplőkkel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában