Ünnep

2022.12.20. 15:18

Betlehemes Nagyvárad-Réten

Az aranyvasárnap délutáni istentisztelet keretében ismét felhangzott a kérdés a réti templomban: Szabad-e bejönni betlehemmel? – amelyre nagy örömmel válaszolt „Igen”-t a Jézus Krisztus megszületését váró ünneplő gyülekezet.

ERDON-összeállítás

Advent negyedik vasárnapja mindig rendkívüli alkalom Nagyvárad-Réten, hiszen a konfirmandus korú gyermekek heteken át készülnek, hogy egy hagyományos népi betlehemessel megörvendeztessék a templomba betérőket és örömöt ébresszenek a gyülekezet tagjainak szívében. Réten a betlehemezésnek igazi hagyománya van. Pálfi József lelkipásztor elmondta, hogy több mint két évtizede készíti fel munkatársaival együtt minden adventi időszakban a gyülekezet aktuális konfirmandusait a minél autentikusabb betlehemes játékra. Az idén a Makoldi Sándor felgyűjtötte Hosszúpályi betlehemest mutatták be a gyermekek, melyet a gyülekezetnél talán csak ők élveztek jobban. Igaz, nemcsak az előadás idején, hanem már a felkészülés időszakában is. A lelkipásztor a betlehemes-bizonyságtétel bevezetéseként még elmondta azt is, hogy a betlehemezés a maga idejében, mint a néplélek sajátos istentisztelete volt jelen a vidéki társadalmakban. A játék dramaturgiája, karakterei, énekei mind a Megváltó Krisztusra mutatnak, humora pedig a jászol körüliek örömét fejezi ki, csakúgy, mint a zenés-énekes betétek, melyekre Márkus Zoltán készíti fel a gyermekeket. Kabai Kitty beosztott lelkipásztor, a gyermekek játékát megelőzően, igehirdetésében kitért a betlehemezés lélektanára, missziói jellegére, átélhetőségének érvényességére. A réti konfirmandusok betlehemese idén is jászol-ágyat vetett a gyülekezet szívébe, így fejezve ki hódolatukat a megszületett Istenfia előtt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában