Betlehemes

2022.11.26. 13:29

Zatykó: A magyar betlehemes csoportoknak is szerepelniük kell a városházán

Zatykó Gyula nagyváradi polgármesteri tanácsadó tartott sajtótájékoztatót pénteken két közérdekű témában: a Biharpüspökiben épülő parkok kapcsán, ugyanakkor említést tett arról, hogy a nagyváradi városháza idén ismét várja a betlehemes csoportokat.

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

Két új park is létesül Biharpüspökiben, melyek közül az egyik már igen előrehaladott állapotban van – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Zatykó Gyula nagyváradi polgármesteri tanácsadó. Elmondta, azért tartja fontosnak kiemelni ezeket a beruházásokat, mert Biharpüspökiben szép számú a magyar lakosság, ugyanakkor személyesen is kapcsolódik ezekhez a projektekhez. A Templomdomb (Rectorului) utcai park kapcsán ugyanis, mint elmondta, 3-4 évvel ezelőtt az akkori polgármesternek ő jelezte egy park létrehozásának igényét. A megvalósításhoz vezető első lépés az volt, hogy a mezőgazdasági minisztérium átadott onnan egy területet, amelyet addig vegyszerlerakatként használtak, ezután a környéken megvásároltak még néhány ingatlant, így hozzájutottak egy 2466 négyzetméteres területhez, ahol zajlik a bontás, a tereprendezés. Ez a terület azonban meglehetősen csekély méretű egy park létrehozásához, így tovább bővítik két ház megvásárlásával – nem kisajátításával –, és egy vastelep megvételével. Összesen tehát egy körülbelül 4000 négyzetméteres tér áll össze. A parkban lesz sportolásra, pihenésre is lehetőség, valamint játszótér is a gyerekeknek. „Remélem, hogy örömmel fogják birtokba venni az ott élők” – tette hozzá.

A másik park, amelyik a Kerektó (Căpșunilor) utcán lesz, 4878 négyzetméteren terül majd el. Itt is lesz futópálya, játszótér, sétány stb. A megvalósítási terv még nincs készen, viszont a 2,8 millió lejes anyagi keretet már meghatározták. A beruházást érintő területen van egy ingatlan is, amelyiket annak idején törvénytelenül építettek oda, de ennek tulajdonosával is megegyezett már a városháza – tette hozzá Zatykó Gyula. Lapunkban korábban írtunk már erről az ingatlanról, ugyanis a városi tanács egy korábbi ülésén felmerült a parkok létrehozásának témája. Ekkor Florin Birta polgármester elmondta, az ingatlant törvénytelenül építette rá a város telkére a tulajdonos, ennek ellenére ki kell majd fizetni neki a kisajátítási összeget, már csak azért is, mert időközben legalizálta az építményét.

Karácsonyi dalok a városházán

A polgármesteri tanácsadó sajtótájékoztatójának keretében szerette volna emlékeztetni a magyar iskolákat, óvodákat arra, hogy ismét várják a betlehemeseket a városházán. A csoportok december 12–16. között a váradi városháza nagytermében naponta 9.30–13 óra között mutathatják be rövid műsorukat. A jelentkezésről szóló részleteket lapunkban korábban is közöltük, amit azonban a városháza közleménye nem írt meg, hogy az egyik elérhetőségen magyar nyelven is megtehető a regisztráció: 0771-329-146. Zatykó Gyula fontosnak tartja, hogy a magyar tanintézmények fiataljai is éljenek ezzel a lehetőséggel, és a betlehemezők legalább huszonöt százalékát tegyék ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában