Építkezés

2022.10.22. 09:12

Sietni kell az aluljárók építésével

Már 450 cölöp a helyére került a nagyváradi Gojdu-téren, ahol öt közúti aluljáró épül. Az építkezés helyszínét pénteken meglátogatta Marcel Boloș európai projektekért és beruházásokért felelős miniszter, akit elkísért Florin Birta polgármester és a sajtó népes tábora is.

Fotó:

Pap István

A helyszínen Vlad Moldovan, a kivitelező konzorcium képviselője arról tájékoztatta Marcel Boloș minisztert, Florin Birta polgármestert és az újságírókat, hogy jelenleg a cölöpök lefúrása zajlik, ennek a munkálatnak közel 25 százalékát elvégezték: a 2200 cölöpből 450 már a helyére került. Négy helyszínen fúrnak egyszerre és az ütemterv szerint január végére készülnek el ezzel a munkálattal. A kivitelezés során öt aluljáró épül, a le- és felhajtók hossza összesen 1.350 méter, az építkezés 45 ezer négyzetméteres területen zajlik, mondta Moldovan. 

Fotós: Alexandru Nițescu                                                                                                                                                                                                                                                

Florin Birta polgármester felidézte azt, hogy késett a munkálat elkezdése, mert az építőanyagok árának jelentős drágulása miatt a kivitelezést elnyerő konzorcium addig nem írta alá a szerződést, amíg nem aktualizálták az építőanyag-árakat. Ez körülbelül 3-4 hónapos késést okozott, míg végre a kormány elfogadta az uniós projektek esetében az építőanyag-árak módosítását lehetővé tevő sürgősségi kormányrendeletet, és sikerült megegyezni az anyagárakról. „Képzelhetik, mit jelentett volna egy ilyen, körülbelül húsz millió eurós beruházásnál az, ha az építőanyagok áremelkedésének különbözetét a váradi költségvetésből kellett volna fizetni!” - jegyezte meg a polgármester. A továbbiakban kifejtette, hogy a mintegy négy hónapos késés ellenére a munkálatokat jövő év december 31-ig be kell fejezni, ez a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban finanszírozott projektek végső határideje. Ez azt jelenti, hogy mindazt, amit nem sikerül 2023 végéig befejezni, azt a helyi költségvetésből kell majd finanszírozni. Vlad Moldovan azonban fogadkozott, hogy bár nagy erőfeszítések árán ugyan, de jövő év végére elkészül az öt aluljáró. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a Nagypiac téri hatodik közúti aluljárónak a Ghillányi (Cantemir) út felőli lehajtója már elkészült, most a fedőszerkezeten dolgoznak, és megítélése szerint az év végéig elkészül az építmény szerkezete. Az aluljárók építője a Freyrom, a Leko Construct, a Construcții Erbasu, a Metabet CF és a Procons Group cégekből álló konzorcium.

Fotós: Alexandru Nițescu                                                                                                                                                                                                                                                

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában