Beruházás

2022.09.02. 08:19

Uniós forrásokból hosszabbítják meg a reptér leszállópályáját

A Nagyváradi Repülőtér és a Szállításügyi Minisztérium alárírta a váradi reptér kifutó pályájának meghosszabbítására vonatkozó finanszírozási szerződést.

Forrás: aeroportoradea.ro

BN-összeállítás

A reptér közleménye szerint a beruházás az Európai Unió Nagy Infrastrukturális Beruházások Operatív Programjából kap majd finanszírozást. A kifutópálya meghosszabbítása után leszállhatnak majd Nagyváradon a C kategóriájú repülőgépek is, mint amilyen a Boeing 737-es, vagy az Airbus 320/321-es. A munkálatok során a pálya a meghosszabbítása mellett megerősítik a már meglévő töltéseket. Új rádiólokátoros navigációs rendszert is beszerelnek, a fényjelzőket áthelyezik, illetve felújítják, épül egy új trafóház is, a navigációs és meteorológiai érzékelőket is áthelyezik, ugyanakkor új berendezések is helyet kapnak a kifutó mellett, az esővíz-elvezető csatornát bővíteni fogják. 

A repülők parkolóövezetét is megnagyobbítják majd, aminek köszönhetően egyszerre több gép is állhat majd a váradi reptéren, amelyekbe ki- vagy be lehet majd szállni. A repülőgépek parkolóövezetét is felújítják, illetve áthelyezik a fényjelzőket, bővítik a kültéri világítást és az esővíz elvezető csatornákat, valamint konnektorokat is kihelyeznek oda, amelyek segítségével a repülőgépek elektromos rendszerének működtetéséhez szükséges árammal lehet majd feltölteni a gépeket. A beruházás magában foglalja hóeltakarító eszközök beszerzését is. 

A finanszírozási szerződés 112.403.136 lejről szól áfa nélkül, ennek az összegnek a 85 százaléka uniós forrás, 13 százaléka állami támogatás és 2 százalék a Bihar Megyei Tanács önrésze. A közbeszerzési eljárást idén áprilisban hirdették meg a munkálatok megtervezésére és kivitelezésére, jelenleg a beérkezett ajánlatok elbírálása zajlik. A finanszírozási szerződés 13 hónapig érvényes. 

A Nagyváradi Repülőtér közleményében emlékeztet arra is, hogy folyamatban van a létesítményben egy másik projekt megvalósítása is, amelynek összköltségvetése 72 millió lej áfával együtt. Ennek a beruházásnak a során intelligens, térfigyelő trendszerrel ellátott kerítést húznak a létesítmény köré, épül egy új ellenőrző pont az utasok és a járművek átvizsgálására, épül egy tűzvédelmi raktár, valamint egy új összekötő út is a reptér területén, ami a biztonságosabb közlekedést szolgálja majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában