BICSISZ

2022.08.20. 10:00

Ottományban táboroztak a Bihar megyei cserkészek

A járványhelyzet miatti két év kényszerkihagyás után, mintegy 100 résztvevővel, tizedik alkalommal szervezte meg az éves megyei táborát a Bihar Megyei Cserkész Ifjúsági Szövetség (BICSISZ), ezúttal az ottományi kúria területén.

BN-összeállítás

A X. Bihar Megyei Szövetségi Cserkésztábor augusztus 10-én kezdődött, és az előző évekhez hasonlóan idén is több településről érkeztek a résztvevők. Így voltak Szalacsról, Ottományból, Szentjobbról, Margittáról, Monospetriből, Szilágypírből és Nagyváradról is.

A hivatalos megnyitót Horváth Béla tartotta, a BICSISZ alelnökeként, egyben mint házigazda. A köszöntő után ismertették a tábori rendet és a programokat, melyek idén is változatosak voltak, így unatkozásnak nem volt helye. Minden nap reggeli tornával és imával kezdődött, majd este tábortűzzel zárult. Ugyanakkor a résztvevők aktívan szerepet vállaltak a tábori munkában is: voltak, akik fát gyűjtöttek, voltak, akik a konyhán segítettek, mások a tisztaságra ügyeltek. Minden nap más és más beosztottak segítették a tábori élet fenntartását.

 

A cserkésztábor lakói a szomszédos kalandparkban az ügyességüket is kipróbálhatták, de elméleti tudásukat is gazdagíthatták a cserkészoktatás során. Külön előadás szólt az elsősegélynyújtásról, ahol szakemberek elméleti és gyakorlati útmutatóval készítették fel a részvevőket egy esetleges incidens esetén a gyors közbelépésre.

Kihasználva a környezet adta lehetőségeket, több tantúrát is szerveztek, melyek keretében külön hangsúlyt tudtak fektetni a természetvédelemre. Egy külön előadásban a szelektív hulladékgyűjtésről is hallhattak a résztvevők, ami szintén a környezetvédelem fontos pillére.

 

Egy másik program keretében a magyar néptánccal ismerkedhettek a Bábota néptáncegyüttes tagjainak köszönhetően, akik örömmel tettek eleget a cserkészek meghívásának. Sütő Judit, Sütő Szabolcs, Kozák Róbert és társaik igyekeztek egy-két alaplépést megtanítani, külön kiemelve néphagyományaink megőrzésének a fontosságát.

Az oktató programok mellett volt elég közösségépítő és készségfejlesztő játék is, de a számháborúban is összemérhették tudásukat a gyerekek.

Borsi Imre Lóránt, a Bihar megyei cserkészek elnöke hangsúlyozta: a cserkészet alapja az, hogy visszatérjünk a gyökereinkhez. A társadalomban a hitnek, a nemzeti öntudatnak, az egymásra való odafigyelésnek és a szociális érzékenységnek mind közösséget erősítő és megtartó ereje van, fogalmazott.

 

„Ez a tábor amellett, hogy szórakozást nyújtott a résztvevőknek, komoly tudással, tapasztalattal ruházta fel őket, valamint külön kiemelném a rendezvény közösségépítő, illetve magyar identitás- és értékmegőrző jellegét. Külön megköszönöm Horváth Bélának, aki biztosította a tábor minden szinten való ellátását, a cserkészparancsnokok, szülők és önkéntesek munkáját, akik nagymértékben hozzájárultak a program sikeréhez” – zárta értékelőjét Borsi Imre Lóránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában