Rendhagyó esemény

2022.08.15. 12:00

Nagyváradon zajlott a 37. Postagalamb Olimpia

Több mint harminc országból – olyan távoli államokból is, mint Jordánia vagy Thaiföld – hoztak az új sportcsarnokba körülbelül 900 top kategóriájú postagalambot, melyeknek az összértéke meghaladta az 50 millió eurót.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A rendezvény jelentőségét növelte, hogy ez volt az első alkalom, hogy nyáron szervezték meg, és Romániában. „Krisztus születése előtt 3000 évvel már hírek továbbítására használtak jó képességű galambokat Keleten, majd a 12. században a bagdadi kalifák indították az első galambpostát. Európába 1574- ben került be a mai postagalamb őse: Németalföldre és Angliába, de a klasszikus postagalamb sport tulajdonképpeni bölcsője Hollandia és Belgium. Amikor Románia jelentkezett az olimpia megrendezésére, először Bukarestet jelölték meg helyszínként. Azonban ahogy telt-múlt az idő, jött a pandémia meg egyéb problémák, úgy gondoltuk, hogy valószínűleg kisebb méretű lesz, mert kevesebb ország jön majd el. Marius Tunduc, a Román Postagalamb Sportszövetség elnöke is úgy vélte, hogy praktikusabb lenne egy családiasabb környezetben lebonyolítani, ezért végül Nagyváradra esett a választás. Véleményem szerint ez így sokkal több embernek jobb, hiszen nem messze van innen Magyarország, és kitűnő a kapcsolat, a kommunikáció a két ország postagalambászai közt. Közel van ugyanakkor Szlovákia, sőt Ausztria és Csehország is, ahonnan az autópályákon keresztül néhány óra ide jöhetnek akár saját kocsival is a postagalambászok” – nyilatkozta lapunknak a nyitóünnepséget követően Bárdos István, a Nemzetközi Postagalamb Szövetség elnöke. Ezt a sportcsarnok főbejárata előtt tartották, ahol egy közismert román televíziós személyiség, Andreea Marin és Răzvan Vicoveanu váradi színművész köszöntötték a jelentős számú érdeklődőt. A díszvendégek szólaltak fel ezután, mások mellett Radu herceg és Florin Birta polgármester, Marius Tunduc és Bárdos István, egyaránt kihangsúlyozva az esemény fontosságát.

 

Egy olimpiához méltóan nem maradhatott el a résztvevő országok galambászainak zászlós felvonulása sem, melyhez premierként egy himnuszt komponáltak ezen alkalomra. Többek közt Albánia, Belgium, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Jordánia, Thaiföld, Pakisztán, Ukrajna, Irak, Szerbia, Románia és Magyarország képviselői vonultak fel és álltak meg a lépcső egy-egy fokán, büszkén lengetve nemzeti lobogóikat.

 

Ezt követően pedig több tucatnyi galambot eresztettek szélnek, miközben felcsendült a Queen együttes We Are The Champions című slágere. Amúgy azoknak, akik valamilyen versenyre számítottak, csalódniuk kellett, hiszen a postagalambok mindig hazatérnek, tehát nem lehetett nekik azt mondani, hogy akkor mindenki jöjjön az új sportcsarnokhoz… A madarakat az előcsarnokban kihelyezett ketrecekben lehetett megtekinteni, a román válogatott 54 tagú volt sport kategóriában. Idősek és fiatalok, felnőttek által kísért gyerekcsoportok egyaránt kíváncsiak voltak a nem mindennapi látványosságra – amikor a kissé hosszúra nyúlt beszédek és felvonulás után végre elkezdték beengedni őket, kisebb tömeg rohamozta meg a beléptetőkapukat. Több mint 100 érmet és kupát adtak át a két nap folyamán, az elmúlt három év összesített eredményei alapján, és nem nyilvános összejövetelek is zajlottak.

 

Az első olimpiát különben 1938-ban szervezték meg Brüsszelben, és azóta minden második évben megtartják, kivéve persze amikor a világháború és a járvány miatt halasztani kellett. 1937-ben alapították meg a nemzetközi és a román postagalamb szövetséget is. Magyarországon ennél jóval előbb, hivatalosan 1882. január 7-én alakult meg a „ Columbia” Budapesti Galambkedvelők Köre. Romániában jelenleg körülbelül 10 ezerre tehető a tagok száma, Bihar megyében 180-an vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában